Nieuws/Binnenland

Genieten op de Britse Kanaaleilanden

Stervoedsel en wadlopen op de Kanaaleilanden

Door Priscilla Speijer

De Britse Kanaaleilanden voor de kust van Frankrijk zijn bekend om hun gemoedelijke dorpjes, lieflijke haventjes, zonnige stranden, Victoriaanse forten en beroemde koeien. Hier enkele tips en een lezersaanbieding voor reizigers die een vakantie willen doorbrengen op eilanden zoals Jersey of Guernsey.

Eten met sterren

Dat Fransen van lekker en goed eten houden is bekend. Ook de Kanaaleilanden, zo dichtbij Frankrijk dat je het op een heldere dag kunt zien liggen, maken die culinaire aspiraties waar.

Zo zijn er op Jersey maar liefst drie restaurants met een Michelinster. Een indrukwekkende score, vooral gezien de kleine oppervlakte en het daardoor relatief beperkte aanbod. Wie graag de sterren van de hemel wil eten boekt een tafeltje in Ocean (in het Atlantic Hotel) waar chef Mark Jordan de scepter zwaait, Bohemia onder leiding van chef Shaun Rankin of Tassili (in het Grand Jersey hotel) met chef Richard Allen.

Zie voor meer informatie en boekingen www.theatlantichotel.com, www.bohemiajersey.com en www.grandjersey.com.

 

 

 

Kanaaleiland-hoppen

Behalve Jersey en Guernsey zijn ook de andere Kanaaleilanden het bezoeken meer dan waard. Vanaf Guernsey vertrekken dagelijks meerdere boten naar Sark (45 minuten) en Herm (20 minuten).

Sark is autovrij en een bezoekje voelt daardoor als een reis terug in de tijd. Het enige gemotoriseerde voertuig dat er rondrijdt is een tractor.

Herm staat vanwege de parelwitte stranden en gekleurde huisjes wel bekend als een stukje Caribisch gebied in Engeland. Wandelen, fietsen of lui op het strand liggen: de eilanden lenen zich er perfect voor. Wie langer wil blijven dan een dagje kan tevens een hotel of appartementje boeken.

Zie voor meer informatie www.sark.co.uk en www.herm.com.

Wandelen op de zeebodem

Omdat de getijdenverschillen op de Kanaaleilanden zo enorm zijn, zeven tot wel elf meter, komt er met laag water een groot stuk zeebodem droog te liggen. Bootjes in de haven liggen dan op het droge en vogels stropen het vochtige zand af op voedsel.

Op zowel Jersey als Guernsey is het mogelijk wandeltochten te maken in dit tijdelijk drooggevallen natuurgebied. Maar pas op: het tij is verraderlijk en komt heel snel op, verhalen van mensen die gestrand zijn hoor je regelmatig. Het is daarom belangrijk je goed te laten informeren over de getijden en bepaalde delen alleen met een gids te betreden.

Er zijn diverse organisaties die tours in kleine groepjes aanbieden, kijk bijvoorbeeld eens op www.jerseywalkadventures.co.uk of voor wandelingen op Guernsey op www.islandadventures.gg.

 

 

 

St. Peter Port & St. Helier

De twee Kanaaleilanden Jersey en Guernsey worden vaak in één adem met elkaar genoemd en onder een noemer geschaard. Toch ze zijn onderling zeer verschillend qua sfeer en karakter.

Guernsey heeft een authentieke eilandsfeer. De hoofstad St. Peter Port is echt een pittoresk stadje. Op Jersey heerst in tegenstelling tot Guernsey een mondiale sfeer. Het is een veelzijdig eiland. De hoofdstad St. Helier ademt grootsteedse allure.

Historie en idylle kennen zowel Jersey als Guernsey volop. Evenals indrukwekkende kusten en vergezichten. Beide eilanden zijn weliswaar niet groot, maar zo gevarieerd en met zoveel bezienswaardigheden, dat je je er geen seconde verveelt.

 

 

 

Lezersaanbieding

Speciaal voor onze lezers heeft Reiskrant in samenwerking met Sunair een lezersaanbieding. Iedereen krijgt 50 euro korting per boeking van een 8-daagse rondreis naar Jersey en Guernsey.

Dag 1 t/m 4

Vanuit Amsterdam vlieg je met Blue Islands naar Guernsey. Je verblijft 4 nachten in het Hotel Best Western Moores in  het centrum van St. Peter Port. De haven ligt op enkele minuten loopafstand. Ideale basis om ook Herm en Sark te ontdekken.

Dag 5 t/m 7

Op dag 5 vaar je met Condor Ferries naar Jersey. In Jersey verblijf je in Hotel The Hampshire, waar de eerste avond een diner voor je is gereserveerd.

Dag 8

Vanuit het hotel word je naar de luchthaven gebracht en vlieg je rechtstreeks terug naar Amsterdam.

Voor meer informatie en reserveringen bel je met Sunair Vakanties, tel. 0172-782040, of stuur je een email naar: info@sunair.nl o.v.v. lezersreis Reiskrant.

Per reservering ontvang je gratis een Sunair/Dominicus reisgids van de Kanaaleilanden.