Nieuws/Binnenland

Creatief omgaan met de historie

Door Jessica Numann

Toen Janna Overbeek Bloem, Aby Grupstra en Willemijn Riedijk in 2011 nog masterstudentes publieksgeschiedenis waren, bezochten ze samen de Nacht van de Geschiedenis, keken elkaar aan en zeiden: dit kan leuker. Een jaar later, tijdens de volgende Nacht, waren de vriendinnen met hun installatie waarin ze de persoonlijke geschiedenis van bezoekers ter plekke verwerkten, de hit van de avond. Inmiddels waren ze ook allemaal afgestudeerd en de trotse eigenaressen van hun eigen bedrijf: Oud Wasgoed.

’Met Oud Wasgoed willen we geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek”, leggen de drie, die zich creatieve historici noemen, uit. Door middel van tentoonstellingen, installaties, evenementen, routes en teksten willen ze geschiedenis ’voor iedereen invoelbaar maken’. Zo bouwden ze voor de Nacht van de Geschiedenis een muur met daarop jaartallen en vroegen ze bezoekers om hun mooiste herinnering met hen te delen. Deze herinneringen printten ze vervolgens ter plekke uit en werden op de muur bevestigd bij het jaar waarin het plaats had gevonden. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook gevraagd door journalist Sander Heijne om hem te helpen met het schrijven van content voor een nieuwe geschiedenis-app.

„We doen heel veel verschillende soorten projecten”, aldus Overbeek Bloem. „Dat maakt het ook zo leuk. Het is geweldig om inhoudelijk te worden uitgedaagd en onze academische kennis te gebruiken maar tegelijk creatief te kunnen zijn.” Voor elk project dat ze aannemen, bepalen de onderneemsters opnieuw de rolverdeling. „Het verschilt per project wie de projectleider is en wie bijvoorbeeld de contactpersoon. Dat kan afhangen van wie het project heeft aangedragen, maar we hebben ook allemaal een ander specifiek kennisgebied”, vertelt Riedijk.

De drie zeggen het snel met elkaar eens te zijn. „We zijn goed geworden in het doen van concessies”, lacht Overbeek Bloem. „We zijn van tevoren gewaarschuwd dat het riskant kan zijn om met vrienden een bedrijf te beginnen, maar wij waren meer studievriendinnen dan echt dagelijkse vriendinnen. We zijn hierdoor juist meer naar elkaar toe gegroeid”, aldus Grupstra.

Op advies van hun omgeving hebben de onderneemsters wel van te voren goed alle juridische zaken besproken, vertellen ze. „We hebben het geluk dat we onder meer een notaris in onze directe kring hebben. Daar zijn we wel mee om de tafel gaan zitten.”

Maar vooralsnog loopt Oud Wasgoed op rolletjes. „Beginnend ondernemen gaat altijd met vallen en opstaan”, denkt Grupstra. „Maar we geloven heel erg in wat we doen en we vinden het nog steeds ongelooflijk leuk. Op zo’n Nacht van de Geschiedenis stonden we echt te stralen. Dat zijn magische momenten.”