Nieuws/Buitenland

Tunesische oppositie roept staking uit

De oppositie in Tunesië heeft opgeroepen tot een algemene staking wegens de moord op Chokri Belaid. De 48-jarige leider van de linkse Democratische Patriottische Partij werd woensdag bij zijn huis beschoten en overleed op weg naar het ziekenhuis. Uit protest tegen de moord heeft de oppositie zich teruggetrokken uit de grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet voor het Noord-Afrikaanse land schrijft.

De woordvoerder van het oppositionele Volksfront maakte dat woensdag bekend. In het front werkt de Democratische Patriottische Partij van Belaid samen met andere linkse partijen.

Basma, de vrouw van Belaid, zei voor de Franse zender Europe 1 dat haar man elke dag werd bedreigd. Daarom ging hij nooit alleen weg. Zij en Belaids broer Abdelmajid beschuldigden de regering ervan dat die achter de moord zit. „Heel het land weet dat. Wij hebben diverse keren het ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd. Sommige moskeeën vroegen onomwonden om zijn dood”, zei Belaids weduwe.

De vermoorde politicus was een fervent tegenstander van de gematigde islamistische regeringspartij Ennahda. Dinsdag had hij in een toespraak nog het politieke geweld in zijn land veroordeeld.