Nieuws/Binnenland

Ploumen wil betrokken blijven bij Rwanda

Nederland blijft Rwanda steunen, maar niet via de overheid. Dat liet minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel weten na een bezoek aan het Centraal-Afrikaanse land.

„We blijven de bevolking steunen”, aldus Ploumen woensdag vanuit Kigali. De aandacht zal vooral gericht blijven op voedselzekerheid, watermanagement, mensenrechten en toegang tot rechtspraak. Algemene begrotingssteun is niet aan de orde.

In de Tweede Kamer was eind vorig jaar veel kritiek op Rwanda omdat het land hulp geeft aan de rebellenbeweging M23 in Oost-Congo. Verscheidene partijen riepen Ploumen toen op het bewind van president Paul Kagame hard aan te pakken. Slecht gedrag mag niet beloond worden, stelde de VVD destijds.

Ploumen vindt het belangrijk om bij Rwanda betrokken te blijven. Om vrede te bereiken in de Democratische Republiek Congo is Rwanda nodig, stelt ze. Verder is het land een economische macht in de regio. Heineken en Rabobank zijn hier belangrijke spelers. Ploumen gaat kijken of er een handelsmissie naar Rwanda kan worden georganiseerd.

De bewindsvrouw heeft met Kagame en de minister van Justitie gesproken. Daarbij kwamen mensenrechten, persvrijheid, maar ook de rol die ook Rwanda zou kunnen spelen bij het bereiken van vrede in Oost-Congo en de economische betrekkingen aan de orde.