Nieuws/Buitenland

'Moslims moeten donkere tunnel uit'

De moslims moeten vertrekken „uit de donkere tunnel waarin zij zo lang hebben verbleven” en democratische regimes en wisselingen van de politieke macht aanvaarden. Dat heeft secretaris-generaal Ekmeledin Ihsanoglu van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) tegen het Spaanse persbureau EFE gezegd.

In de Egyptische hoofdstad Caïro begon woensdag de 12e topconferentie van de in 1969 opgerichte organisatie. President Mohammed Mursi van het gastland zei in zijn openingstoespraak dat Egypte na zijn „succesrijke revolutie” de banden met andere islamitische landen wil aanhalen. President Moncef Marzouki van Tunesië zou de bijeenkomst ook bijwonen, maar keert woensdag na zijn bezoek aan het Europees Parlement naar Tunis terug wegens de moord op oppositieleider Chokri Belaid.

Volgens Ihsanoglu is het radicalisme in de moslimlanden niet los te zien van de sociale en economische omstandigheden van de bevolking van die staten, maar dat mag niet verhinderen dat de moslims zich tegen het extremisme keren. Zij moeten de werkelijke ideeën van de islam uitleggen en met een „juiste wetenschappelijke methode” tegen extremistische geloofsgenoten strijden. Ihsanoglu wijst daarbij op een vers uit de Koran waarin de volgelingen van de profeet Mohammed worden opgeroepen „met wijsheid en goede aansporingen” te handelen.