Nieuws/Binnenland

Hoe maak je watersport goedkoper?

Door KiRae de Boer

Varen wordt wel eens omschreven als het verscheuren van briefjes van honderd terwijl je onder de koude douche staat. Dat gezegde roept in tijden van financiële krapte bij velen meer dan ooit herkenning op. Hoe zorgen we er in deze periode voor dat we onverminderd achter het stuurwiel of voor de helmstok kunnen blijven plaatsnemen? Vijf tips.

1. Hou je bootverzekering tegen het licht

Aanbieders van scheepsverzekeringen merken het al langer: booteigenaren beginnen stelselmatig het verzekeringspakket uit te kleden dat ze jaren geleden achteloos voor hun boot afsloten. Het is nog niet zo erg als bij de ziektekostenverzekeraars, waar eind december vorig jaar nog tienduizenden Nederlanders halsoverkop hun eigen risico verhoogden. ,,Maar we merken wel dat booteigenaren nu meer dan ooit shoppen, een trend die sinds twee jaar gaande is '', aldus een assurantiekantoor dat anoniem wil blijven.

 

Er wordt gewisseld van verzekeraar, maar wat nog vaker gebeurt, is dat de waarde van de boot naar beneden wordt bijgesteld omdat vergelijkbare boten in de markt eenvoudigweg minder waard zijn geworden en men nu voor een te hoog bedrag verzekerd blijkt te zijn. Anderen kleden hun verzekering uit door bijvoorbeeld vorstschade niet meer mee te laten tellen, het eigen risico op te hogen, of terug te gaan naar alleen een WA-verzekering. Een kwestie van prioriteiten.

 

2. Huur een boot

Wilt u een schip kopen? Maar hikt u, ondanks de enorme keus tegenwoordig, op tegen de onvermijdelijke lasten zoals liggeld, verzekeringskosten, preventief onderhoud en eenmalige reparaties? Overweeg dan om eerst een jaar te huren. Bij de beslissing huren of kopen kunt u het beste afgaan op het aantal weken dat u verwacht op het water te zijn. Als u minder dan drie tot vier weken per jaar vaart, bent u altijd voordeliger uit met een huurboot.

 

Bedenk dat als u huurt, u geen kopzorgen hebt en geen tijd en geld kwijt bent aan onderhoud. Dat u de kosten van de huur kunt delen als u een paar dagen met vrienden er op uit gaat. En dat als u verschillende huurschepen schippert, u een veelzijdiger watersporter wordt. Maar ook dat u nooit kunt zeggen: ,Dit is mijn schip.'

 

3. Verhuur je boot

Hebt u een schip dat relatief nieuw is en dat u niet volledig hebt omgebouwd naar je eigen wensen? Dan kan het zijn dat de boot interessant is voor een officieel botenverhuurbedrijf. Dat probeert dan uw boot zoveel mogelijk weken per jaar te verhuren. Zodat u in ieder geval de vaste lasten terugverdient. Als het bedrijf de boot vijf weken weet te verhuren, hebt u doorgaans de vaste lasten er al uit. Gemiddeld is dertig procent van de huurprijs voor het verhuurbedrijf en de resterende zeventig procent voor de eigenaar van de boot.

 

4. Ga zelf meer klussen

Er worden meer dan ooit zelf reparaties uitgevoerd door watersportend Nederland. Waar vroeger werd gedacht aan de overstap naar een grotere, nieuwere boot, wordt de oude boot nu langer gekoesterd – èn beter bijgehouden. Werden onderhoudswerkzaamheden in het verleden uitbesteed, nu voert de eigenaar deze doorgaans zelf uit. Vooral de arbeidsintensieve en daardoor kostbare karweien zoals het schoonmaken van het onderwaterschip en het aanbrengen van antifouling, worden vaker zelf gedaan. Het kan duizenden Euro's schelen.

 

5. Word een koopjesjager

Bedenk aan het einde van het seizoen dat juist de winter het tijdstip is om goedkoop zeilen te kopen voor het volgende seizoen. Overweeg, wanneer u toch een nieuw eigen schip wilt kopen, de uitgeklede maar toch solide versie van bepaalde modellen, zoals die in de Varianta-serie van Dehler. Struin beurzen af, graas websites af op zoek naar goede deals. Veel sloepen en tenders worden aangeboden zonder dekzeil en kussenset, terwijl je die toch echt nodig hebt, Vergelijk daarom modellen op uitvoeringen in de standaardprijs en bereken welke opties er nog bij komen. U bent er tijd aan kwijt; want het besparen van geld kost nu eenmaal veel tijd.