Nieuws/Binnenland

Goofies zeilwedstrijden februari

Door KiRae de Boer

Dat de Goofies een echte winterwedstrijd betrof, werd afgelopen weekend nog eens extra duidelijk gemaakt toen er bij de eerste start een korte, maar hevige hagelbui uit de hemel viel. Vergezeld met meer dan 40 knopen wind vloog de hagel vooral horizontaal. Gelukkig duurde deze beproeving voor de zeilers maar kort en werd het daarna droog, goed weer met af en toe zon en fikse wind. Kortom goed winter zeilweer.

De harde wind zorgde er voor dat de baan door de zeilers in recordtijd werd afgelegd. Door de heersende de temperatuur vonden de meeste zeilers dat prima.

Aan de grond

De schipper van de Matchbox, een van de kleinere boten haalde na de finish op de Oosterschelde zijn zeilen weg en startte de buitenboord motor. Daarbij bleek dat hij zijn zeilen te vroeg had weggehaald. Door de golven kwam de schroef van de buitenboordmotor steeds boven water. De schipper kon daardoor zijn boot niet van de lagerwal afhouden en liep, letterlijk in het zicht van de haven op lagerwal aan de grond.

Helpen

De bemanning van een ander jacht, de Hygieia, bleef in de buurt om kunnen helpen en de communicatie te verzorgen. Door de diepgang konden ze niet dicht genoeg in de buurt van het vastgelopen jacht komen om een lijn over te zetten. De te hulp gesnelde havenmeesters van Colijnsplaat konden, met de havenboot, de ongelukkige schipper met zijn boot lostrekken.

Bijzonder

Een andere bijzonderheid van de Goofies race van februari 2013 was dat er voor het eerst sinds jaren weer een van de Goofies met zijn eigen boot deelnam. Hij scoorde bij de ongemeten boten een mooie 2 plaats.

 

De resultaten:

ORC 1/IRC 1

In de IRC1 pakte Luc Aertsen uit Stabroek (B) met de FALCO de eerste plaats voor het SPOOKSCHIP van Jan van Hemeldonck.uit Olen (B).en Wessel Liezenga uit Middelburg met de WEERGA derde werd.

In ORC 1 klasse Peter de Ridder uit Gorkum met de CHECKMATE voor L. Meersman uit Mortsel (B).met de LENDER en Jan van Hemeldonck uit Olen (B) met het SPOOKSCHIP die derde werd.ORC 2 t/m 4In ORC.2-4 won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Jan Bom uit Wissekerke met de DRUZIX en Bert Janssen uit Antwerpen met de PRINCE DE PETARCQ die op basis van een voorlopige ORC handicap derde werd.

In IRC 2 werd Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN winnaar, voor Bert Janssen uit Antwerpen met de PRINCE DE PETARCQ die met zijn 2 plaats liet zien ook bij de gemeten boten mee te kunnen. Derde werd schipper Willemart uit Auderghem (B) met de WASABI.

Ongemeten groter dan 10 meter

De overwinning was voor Michiel Sopers uit Goes met de WINDFALL voor Hans Buijtink uit Kortgene met de WINGED WINNER en schipper R. Vercammen uit Schoten (B) die met de ANDIAMO derde werd.

Ongemeten kleiner dan 10 meter:

De overwinning ging naar de ZIGZAG van schipper Wim Clinkspoor uit Elewijt (B) voor de gezusters Van der Wolf uit Middelburg met de BAIN MARIE en Marloes Swinkels uit Goes die met de JILLZ derde werd.

Alle uitslagen.