Nieuws/Binnenland

Zeilster Annemieke Bes breekt kaak tijdens training

Door KiRae de Boer

Zeilster Annemieke Bes heeft tijdens een training in Palma de Mallorca haar linker onderkaak gebroken. Bes zeilde met Nina Keijzer in de nieuwe Olympische klasse, een 49-er FX. Het duo sloeg om en Bes brak in de val haar kaak. Annemieke Bes is ondertussen geopereerd in het AMC in Amsterdam en maakt het goed.

Annemieke Bes won de zilveren Olympische medaille in 2008 in de Yngling klasse, met Mandy Mulder en Merel Witteveen. In 2012 deed de zeilster ook mee aan de Olympische Spelen in de matchrace discipline samen met Renee Groeneveld en Marcelien de Koning. Op het moment van het ongeluk was Bes met een groep topzeilers aan het trainen in de Baai van Palma de Mallorca binnen het 'High Performance project' onder leiding van coach Jacco Koops dat zich voorbereid op Rio 2016. 49er FX

De 49er FX (Female eXtreme) is een boot van het skiff-type. Deze spectaculaire ‘skiff’ is het best te omschrijven als een extreem snelle, nogal onstabiele, overtuigde en superlichte boot waar je alleen op kan staan of aan kan hangen. De romp is gelijk aan die van de mannen skiff (49-er) maar er staat een iets kleinere mast en dito zeil op. Deze nieuwe klasse staat garant voor veel snelheid, spektakel en een behoorlijke uitdaging op het atletische vlak.