Nieuws/Binnenland

Degelijkheid troef - Joker Coaster 650

Door KiRae de Boer

Een RIB met een inboard diesel was vroeger iets voor de politie, de reddingsbrigade of de brandweer. Toch zien ook veel pleziervaarders de pluspunten van een inboard diesel op een RIB. Het iets hogere gewicht en de steviger aanschafprijs wegen voor hen minder mee dan de betrouwbaarheid en het veel lagere brandstofverbruik.  Vandaar dat het Italiaanse Joker Boats haar meest populaire model nu ook met een moderne inboard diesel uitbrengt.

De Joker Coaster 650 is een RIB die handzame afmetingen combineert met uitstekende vaareigenschappen. De trailerbare boten worden van hypalon, het beste opblaasboten materiaal, gemaakt en alles is gericht op degelijkheid. Dat merk je aan de stalen ventielen, want kunststof ventielen geven regelmatig problemen. Verder zijn alle hoeken in de hypalon stroken afgerond, en van het fietsbanden plakken weten we dat dit veel beter houdt. En natuurlijk zijn de naden zodanig geplakt, dat water dat er tegenaan slaat de vlakken nooit kan opentrekken.

In de boot is voldoende opbergruimte, de console is één met de vloer en degelijkheid is troef. Rond het stevige windscherm is een goede beugel geplaatst en het scherm is hoog genoeg om je in alle posities te beschermen tegen wind en water. De stuurplek is uitstekend geschikt om staand te sturen, maar zittend is het stuurwiel te ver weg. Erg fraai is de manier waarop de zwemtrap in het zwemplateau is weggewerkt.

Onder het zonnedek vind je de motorruimte, waarin de motorfundatie te breed is voor de gekozen diesel. De Hyundai 125 pk viercilinder common rail, een splinternieuwe model uit de succesvolle Koreaanse fabriek, is met dikke stalen hoekijzers op de fundatie geplaatst. Elegant is deze oplossing allerminst, maar de motorruimte maakt verder een nette en opgeruimde indruk. De motor is verbonden met een Mercury Bravo One staartstuk met een 19 inch diameter schroef. 

Bij het wegvaren maakt de 125 pk diesel een prettig brommend geluid. Het brandstofverbruik, een van de grootste troeven ten opzichte van een benzine outboard, is extreem laag. Op topsnelheid slechts 27 liter per uur. Het wieleffect van de forse schroef verdwijnt als de gashandle wordt opengetrokken. Aanvankelijk reageert de diesel bedachtzaam, maar versnelt in één lijn vanaf het moment dat de boot gaat planeren. Op snelheid merk je dat de Joker een extreem goed onderwaterschip heeft.  De boot stuurt prettig en breekt in bochten nauwelijks uit. Weliswaar is de dieseluitvoering minder geschikt voor waterski of wakeboarden, maar voor mensen die lange tochten onder alle omstandigheden willen afleggen is deze inboard RIB een degelijke keuze.

 

Scorebord:

Constructie                                       ****Comfort & Ruimte                          ***Ergonomie                                         ***Afwerking                                          ***Vaareigenschappen                      ****Prijs / Kwaliteit                                ***

 

Technische specificaties:

Joker 650 inboard

Lengte

6.57 m

Breedte

2.48 m

Lengte binnen

5.60 m

Breedte binnen

1.41 m

Vermogen (Max)

Vermogen getest

200 pk

125 pk (93 kW)

Waterverplaatsing

500 kg excl motor,

ca 1000 kg vol beladen

  

 

Hyundai SeasAll U 125

Cilinder inhoud                                1582 cc

Cilinder Layout                                viercilinder in lijn

Gewicht                                           220 kgMax Toerental                                  4000Max Koppel                                      26.3 kgm @ 2000 rpmBoring X Slag                                    77.2 x 84.5 mmBrandstof injectie                              common railMax brandstofverbruik                      27 liter per uurDynamo                                           12 V 130 AGeluidniveau (RCD)                           67 dB(A) [Standaard 75 dB(A)]

www.jokerboat.nl