Nieuws/Binnenland

Mooier vanaf het water

Door KiRae de Boer

Een opblaasboot is handig en betaalbaar. Dat bedacht Hans Ruijters (59) uit Maastricht toen hij met zijn partner Gabriële op vakantie op zijn luchtbed lang geleden  in zee dobberde.  Hans: “ ik weet het nog heel goed, het was aan de Costa Esmeralda. Vanuit ons tweepersoons koepeltentje op het zandstrand kon je zo het water inlopen. Op de camping was een haventje met veel rubberboten die campinggasten hadden meegebracht. Ook lagen rubberboten opgetrokken op het zand, naast tenten, caravans en campers.”

Alhoewel Ruijters , bedrijfskundige en zijn partner die in de literatuur afstudeerde, geen enkele watersportervaring hadden, besloten ze op dat moment een boot te gaan kopen.  Niet ondoordacht als een vakantieliefde, maar weloverwogen, zoals het wetenschappers betaamt.  Gewapend met  een waslijst aan wensen bezochten ze in 2007 Boot Düsseldorf. De keuze viel op een geheel opblaasbare boot, dus zonder houten of aluminium vlonders en gemakkelijk als pakket achterin de auto en met de caravan mee te nemen. Met een kleine of middelgrote buitenboordmotoren liggen alle Europese wateren binnen handbereik. Ook besloot Hans zijn vaarbewijs te halen.

Geregistreerde rubberboten

In korte tijd raakten Hans en Gabriële  verslingerd aan het varen en bezochten ze met hun boot tientallen bijzondere bestemmingen. “Het gebeurde ons rond de Middellandse zee diverse keren dat lokale mensen dachten dat wij van een jacht afkomstig waren, want snelle, kleine,  geregistreerde rubberboten zie je zelden.”

Boek

Deels door het enthousiasme in de vriendenkring besloten ze een boek over hun watersport avonturen  te schrijven. Het boek: ‘Europese vakantiebestemmingen met de rubberboot’ wordt in eigen beheer in het Nederlands en Duits uitgegeven. Het bevat een schat aan aanbevelingen voor mensen die ontdekken dat de wereld er vanaf het water gewoon mooier uitziet.

Berlijn op z'n mooist

Ruijters beschrijft onder meer Berlijn, Sneek, het Gardameer, Venetië, Corsica, Elba, de Moezel en natuurlijk ook het vaarwater in de buurt van zijn woonplaats Maastricht. Hij schetst hoe gemakkelijk het is om de boot op donderdagavond in te pakken en voor een weekeindje naar Berlijn te vertrekken.  “Bij de Liebesinsel van Neukölln leggen wij de boot vast en stappen op het gras. Overal is muziek en feest! Mensen dansen op houten vlonders. Duizenden mensen wandelen door het stadspark. Oevers liggen vol met picknickende families en vrienden. Dit is Berlijn op z’n mooist. “

Pleitbezorger

Maar hij beschrijft ook, dat verre en naar het lijkt onbereikbare bestemmingen  goedkoop bereikbaar kunnen zijn. En dat ligt helemaal in de lijn van de vraag naar mooie alternatieven en prijsbewuste vaarervaringen. Als pleitbezorger voor het toeren met de rubberboot legt Ruijters precies uit waar je op moet letten bij de aankoop, maar ook bij de praktijk van het varen. Hij geeft advies over hoe te handelen bij het varen in het buitenland en bij het te water laten van de boot. En met kaarten, foto’s en tekst, deelt hij de kennis over bijzondere en vooral goed bereikbare vaargebieden met zijn lezers.  Een aanrader.

Bestellen via:  funtodo@hotmail.com Prijs € 9,95 excl. €3,25 verzendkosten