Nieuws/Wat U Zegt

Meeste lezers faliekant tegen staatssteun voor noodlijdende SNS

Uitslag Stelling: ’Prutsbank niet belonen’

Door Margo Stols

Bank-verzekeraar SNS Reaal zit diep in de problemen en aan alle kanten worden mogelijkheden onderzocht om de ondergang te voorkomen. U ziet SNS graag gered worden, maar niet op kosten van de belastingbetaler. „SNS moest ook zo nodig profiteren van het piramidespel met vastgoed. Tenslotte blijft er altijd iemand met de brokken zitten, maar dat mag niet de belastingbetaler zijn.”

Eerst en vooral is 40 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag geschokt dat er, jaren na de ellende bij ABN en ING, toch weer een belangrijk Nederlands bankconcern in de problemen is geraakt. Velen noemen het meer dan schandalig dat niemand dit heeft kunnen voorkomen. „Het is belachelijk dat dit überhaupt nog steeds kan gebeuren. Blijkt maar weer dat het toezicht aan alle kanten faalt.”

De meerderheid echter kijkt er niet zo van op. „Zolang de graai- en bonuscultuur bij directeuren en managers blijft bestaan, zullen banken gered moeten worden.” Sowieso gelooft 79 procent niet dat de bankensector ooit nog gezond zal worden zolang banken toch niet failliet mogen gaan.

Ramp

Sommigen pleiten er daarom ijskoud voor om SNS Reaal gewoon ten onder te laten gaan. „Laat deze bank maar omvallen, eens zien of het werkelijk zo’n ramp wordt als ons steeds wordt voorgehouden.”

Bijna de helft noemt het wel oneerlijk als SNS Reaal geen staatssteun krijgt, terwijl ABN Amro en ING dat jaren geleden wel kregen. „SNS is een fijne bank. ABN en ING zijn gered, dus SNS verdient het ook om gered te worden.” Trouwens, meent een ander: „Behalve de vastgoedpoot is SNS een kerngezond bedrijf en de overheid mag daarom niet toestaan dat de bank omvalt.”

Daar is de helft het mee eens. „We kunnen ons hoe dan ook niet veroorloven de bank failliet te laten gaan. Als deze failliet gaat, kunnen er meer volgen en de consument zou geen bank meer kunnen vertrouwen.”

Alleen dat is nog geen reden om de belastingbetaler ervoor te laten opdraaien, vindt 63 procent. „Gelukkig lijkt een private investeerder bereid er geld in te pompen”, meldt een lezer, „en voor de rest moeten de aandeelhouders maar opdraaien.”

Een op de drie ligt niet bij voorbaat wakker van staatssteun. „Steun is wellicht mogelijk zonder dat dit de staat geld kost. Dat is bij de ING tenslotte ook gelukt.”

U staat niet te springen bij het voornemen van ABN Amro, ING en Rabobank om bij te springen. „Er is geen verschil tussen het redden van SNS door staatsbanken ABN en ING of rechtstreeks door de staat. In alle gevallen wordt belastinggeld gebruikt.”

Concurrent

Bovendien vindt driekwart het raar als concurrenten elkaar moeten gaan redden. „Als die banken hun concurrent willen helpen, word ik pas echt wantrouwend. Wat zit daarachter? Zijn ze bang dat het ze meer gaat kosten als ze mee moeten doen aan het depositogarantiestelsel?”

Nog raarder vindt 79 procent het dat Brussel zich ermee bemoeit: „Als Brussel zo graag wil verbieden dat banken bijspringen, zou ik zeggen laat Brussel dan zelf de SNS redden!”

Hoe dan ook, ook als de andere grote banken bijspringen, en als de Britse investeringsmaatschappij CVC met geld over de brug komt, zullen ze hooguit de gezonde delen van SNS overnemen. De rotte vastgoedtak zal, zo vreest u, toch weer door de staat overeind gehouden moeten worden en dat ontlokt 94 procent de verzuchting dat wat er ook gebeurt, linksom of rechtsom toch altijd de belastingbetaler zal opdraaien voor de bankenellende.

U concludeert dan ook: „Ook de SNS leed aan grootheidswaanzin met die vastgoedrotzooi en grootheidswaanzin leidt tot waanzinnige verliezen. Waarvoor uiteindelijk de burger weer mag opdraaien.”