Nieuws/Nieuws

Jongeren betere spaarders

Door Lotte Roep

Baan of geen baan; veel Nederlanders proberen elke maand geld opzij te zetten. Opvallend is dat jongeren tussen de 18 en 29 jaar betere spaarders zijn dan mensen tussen de 40 en 50 jaar.

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren heeft meer spaargeld dan zes maanden geleden, blijkt uit de MoneYou Spaarmonitor, een periodiek onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. 46% zag het spaargeld het afgelopen half jaar groeien. Mensen tussen de 40 en 50 jaar hebben juist minder geld achter de hand.

Van alle ondervraagde Nederlanders zegt 39% meer spaargeld te hebben dan zes maanden geleden. Vooral stellen en singles krijgen het voor elkaar elke maand een bedrag opzij te zetten, maar voor gezinnen blijft het lastig. 40% zag hun spaarsaldo de laatste maanden van 2012 afnemen.

Geen werk, toch sparen

Opmerkelijk is dat mensen die momenteel geen baan hebben, toch geld oppotten. 37% van de werklozen zag hun spaargeld de laatste tijd zelfs toenemen.

Carolien ’t Lam, alleenstaande moeder van twee kinderen, moet elke maand zien rond te komen van een klein inkomen. Toch lukt het haar om te sparen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar twee jongens. “Ik maak elke maand een ‘financieel plan’, voor meer inzicht in mijn inkomsten en vaste lasten. Een andere tip die mij goed helpt is om vaker naar mijn werk te fietsen. Dat scheelt brandstof, en ik hoef ook niet meer naar de sportschool. Daarnaast pin ik wekelijks een vast bedrag voor boodschappen. Zo houd ik meer controle over mijn uitgaven en weet ik precies wat ik kan sparen.”