Nieuws/Binnenland

Koningin Beatrix ziet af van geschenk

Door Robert Ophorst

De inhuldiging van prins Willem-Alexander als koning op 30 april wordt een groot feest voor álle Nederlanders. Tegelijkertijd wordt bij de feestelijkheden op de kosten gelet. Premier Mark Rutte sprak dinsdag tijdens een persconferentie van een sober feest.

Op uitdrukkelijk verzoek van koningin Beatrix krijgt zij dan ook geen nationaal geschenk bij haar abdicatie. De vorstin vindt dat gezien de financieel moeilijke tijden niet gepast.

Er komt een commissie Troonswisseling onder leiding van Rutte zelf die zich met de formele gang van zaken bezighoudt. Een commisie Inhuldiging, onder leiding van oud-D66-minister en oud-AkzoNobel topman Hans Wijers, houdt zich bezig met het feest eromheen. De samenstelling van de commissies wordt binnenkort bekendgemaakt. Er komen ook verschillende werkgroepen.

,,We zoeken soberheid, maar dat staat niet in de weg dat het een prachtige dag wordt . Het wordt een mooie dag en een groot feest, maar we kunnen er op letten dat het in financiële zin binnen de grenzen blijft'', aldus Rutte.

De premier wees op de waardering die de koningin nu vanuit alle kanalen krijgt en toonde zich blij met de steun die aan het toekomstige koningspaar wordt betuigd.