Nieuws/Binnenland

Lezerstip: Amsterdam Museum

Door Wendy Roep

Daphne Carli is met haar dochtertje de Amsterdamse geschiedenis ingedoken. Het werd een leerzaam, maar zeker ook een leuke dag. Met deze tip wint deze Telegraaflezer kaartjes voor Het Spoorwegmuseum.

„Laatst ben ik met mijn dochter Fien van vijf naar het Amsterdam Museum geweest en we vonden dat een leuk uitstapje. In de kinderpresentatie ’Het Kleine Weeshuis’ kunnen kinderen ontdekken hoe het leven in een weeshuis van de 17de eeuw moet zijn geweest.

Omdat het museum ook echt gehuisvest is in een voormalig weeshuis kun je je extra goed voorstellen hoe die arme weeskinderen moeten hebben geslapen, gewerkt, gegeten en geleerd. Er is een slaapzaaltje, een keuken, een ’kakdoos’ (poepen in de gracht) en een eetzaal uit die tijd nagemaakt. Kinderen kunnen een koe melken, een speurtocht doen en met een speciaal polsbandje kunnen ze bij verschillende zaken tekst en uitleg krijgen.

Buiten het museum, op de binnenplaats, zijn ook vakken te zien, die de weeskinderen destijds gebruikten om hun spulletjes in op te bergen. De vakken zijn heel klein wat je te denken geeft: hadden zij nou weinig of wij zoveel? Het spreekt allemaal zeer tot de kinderverbeelding.

Ook interessant voor kinderen is de presentatie ’De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld’, waar je een kijkje kan nemen in het Amsterdam van vroeger.”

SCHRIJF & WIN

Kans maken op twee kaartjes voor een leuk dagje uit in eigen land? Mail uw verhaal, mét foto en uw adres en vertel ons waarom juist dit uitje een plaats verdient in de krant en op www.reiskrant.nl/eropuit.

Mailen kunt naar: eropuit@telegraaf.nl onder vermelding van LEZERSTIP VAN DE WEEK