Nieuws/Binnenland

Statenjacht Friso op weg naar beurs

Door Epco Ongering

Statenjacht Friso reist morgen over de weg van Uitwellingerga naar Rond 10.30 uur komt de historische houten boeier in Leeuwarden aan.

Bezoekers van Boot Holland kunnen van 8 tot en met 13 februari de beroemde boeier in het WTC Expo in Leeuwarden bewonderen. De boot is bij het grote publiek vooral bekend omdat de Koninklijke familie op bezoek in Fryslân er regelmatig op te gast was. Ook oud commissaris van de Koningin Hans Wiegel was een enthousiaste gebruiker van de historische houten boeier.

Het Statenjacht wordt bijna nooit over de weg vervoerd. De laatste keer was in 2007 voor de opening van het Friese jaar van de molens in Dokkum. Donderdagmorgen haalt een kraan om 8.00 uur de boeier uit het provinciale depot in Uitwellingerga. Vervolgens wordt het schip vervoerd naar WTC EXPO in Leeuwarden.

Historisch tintje

Met Statenjacht Friso krijgt Boot Holland een historisch tintje. Het is één van de bekendste jachten in Nederland. In 1893 gaf de Commissaris van de Koningin in Fryslân aan Jachtwerf de Jong in Joure opdracht om een ‘Commissarisboeier’ te bouwen. Sinds de bouw in 1894 heeft de boeier op veel plekken gelegen. Zestig jaar daarna werd de 'Friso' naar Fryslân teruggehaald. Sinds 1954 dient het schip als Statenjacht van Fryslân.