Nieuws/Binnenland

Het sprookje van de crisis en de Koningin

Door Bernard Vogelsang

Er was eens een land in hoge nood. Het volk klaagde over alles. Over de crisis, over immigranten, over pensioen, over slechte scholen, over het weer, over het milieu, over dierenleed, over babyboomers, over oudjes en de gezondheidszorg, over werkloosheid, over straatschoffies, over de slechte regering, over boeven uit het Oosten, over voetbalhooligans. Het klaagde zélfs over Ajax. Het was duidelijk; dit land leed aan acute sjaggeritis.

Dat kwam omdat het volk welvaartsdik was geworden. Het had geen idealen meer. Het leek wel of het anders zo vrolijke volk bang was geworden om pret te maken. De kinderen snapten er niets van. De mondhoeken van hun papa’s en mama’s hingen allemaal treurig naar beneden.

Het superfeest

Gelukkig had het land een oude en wijze Koningin. Ze dacht goed na en begreep wat er aan scheelde. Haar volk had een groot feest nodig. Zoiets als bij ons 5 mei of Koninginnedag, het grootste feest ter wereld. Van dat soort feesten waren er veel te weinig en ze duurden maar één dag. En dus maakte ze een plan. Haar kroon danste op haar hoofd van de voorpret.

De Koningin begreep dat de toekomst van haar land afhing van de jeugd en niet van de ouderen. Zo was het altijd al geweest. En dus besloot zij om het grootste feest te organiseren dat de jeugd van haar land ooit had meegemaakt. Het feest zou een maand lang duren en zou in het hele land en door iedereen worden gevierd. Elke avond een groots vuurwerk. Dertig dagen lang.

De poort van het land zou een maand op slot gaan, zodat niemand het feest zou kunnen verstoren. Het volk zou een hele maand vrij krijgen. Alleen de politie, de nooddiensten, de ziekenhuizen en de media moesten werken, maar die kregen een 14e maand extra salaris. Hoe langer ze er over nadacht, hoe meer plezier ze in haar plannetje kreeg.

Nu moest ze alleen nog een reden verzinnen om zo’n superfeest te verantwoorden. En toen toonde ze hoe wijs ze was. Ze bedacht dat haar volk verlangde naar een nieuw jong koningspaar, met leuke prinsen en prinsesjes. Het durfde haar dat niet te laten merken, omdat ze al die tijd zo wijs en goed voor het land was geweest. Maar de oude, wijze koningin hakte de knoop resoluut door.De opvolging

Ze had namelijk een zoon. Die was Prins en had een vrouw uit een ver land gekozen. Ze was beeldschoon en slim en zij stal ieders hart. Het was een stel om door een ringetje te halen. Het paar kreeg prachtige dochters. Waar ze ook verschenen was het volk blij en opgewekt en juichte het paar hartstochtelijk toe. De Koningin nam ze steeds vaker mee op reis, omdat er dan nóg harder gejuicht werd.

Haar zoon en haar schoondochter zouden haar als Koning en Koningin opvolgen! Het kroningsfeest zou het grootste feest worden dat er ooit in haar land was gevierd. En omdat het in juli meestal mooi weer is, zou dát de feestmaand worden. Ze huppelde de hele avond in haar joggingpak door haar paleis van de voorpret. Haar bedienden en kameniers wisten niet wat ze overkwam en kregen netelroos van de stress, omdat ze maar achter haar aan moesten rennen.Het cadeau

Bij zo’n feest hoort natuurlijk een Koninklijk cadeau. Ze hoefde er niet lang over na te denken. Een Koning hoort in een paleis te wonen, vond ze. Het hele volk moet kunnen zien waar hun vorst werkt en slaapt. Al weer bleek hoe wijs de Koningin was.

Precies in het midden van het land stond een prachtig paleis, waar zij vroeger met haar ouders woonde. Het was een paleis zoals een paleis hoort te zijn. Groot, wit, met prachtige parken, vijvers en met een grote brede oprijlaan waar wel tien koetsen naast elkaar overheen konden rijden. De koninklijke vlag wapperde op de toren als de Koning thuis was.

Eens per jaar liepen vroeger honderdduizenden onderdanen in optocht langs het paleis en zwaaiden naar de jarige Koningin. Maar er waren mensen die het paleis niet langer geschikt vonden voor een Koning. En dus moest de Koningin verhuizen naar een kleiner paleisje, wat niemand meer wist te vinden.De krentenwegers

Het prachtige oude paleis stond er wat verloren bij en niemand wist eigenlijk wat ze er mee aan moesten. Een paar oude en stoffige krentenwegers van de regering vonden dat het te duur was om het op te knappen en weer geschikt te maken voor bewoning. En voor de derde keer bewees de koningin haar grote wijsheid.

Ze vroeg haar schatbewaarder om eens diep in haar persoonlijke schatkist te kijken. Daar zat genoeg in om het paleis van haar ouders een grondige opknapbeurt te geven en het van alle moderne gemakken te voorzien. Een mooier cadeau is er voor de nieuwe Koning en zijn volk niet te bedenken. Voortaan zouden ze weer door de paleistuin kunnen lopen om te kijken hoe hun vorst en vorstin er bij zaten. En het volk zou er geen cent armer van worden.

Ze besloot om helemaal geen cent aan de regering te vragen voor de verrassing die ze voor haar jonge volk aan het uitwerken was. De Tiësto’s, Van Velzens, Borsato’s, Smitten, Toppers, Anouks, en alle andere grote idolen van het jeugdige deel van het volk van dat land zouden gratis willen optreden, maar dat zou de Koningin niet toestaan. Iedereen zou tot de laatste cent voor zijn werk worden betaald. Voor niets gaat de zon op, was haar devies. En zij zocht al heel lang naar een goede bestemming voor haar olie, goud en zilver.

De Koningin was een vrouw van stavast en zette haar willetje stevig door. Het werd in 2013 een feest waar de hele wereld nog eeuwen over zal napraten. Die Bollanders toch. Op slag was het land bevrijd van de sombere stemming. Alle mondhoeken stonden weer opgewekt omhoog. Iedereen had er weer zin in om die paar problemen aan te pakken en zijn schouders er onder te zetten. Het geld rolde weer. Vroegere mopperaars op het Koningshuis liepen voorop in elke stoet en zwaaiden met de vlag.Het einde van de crisis

De jeugd van het land had haar eigen Koning en Koningin gekregen. Nieuw elan stroomde als een wilde rivier door de straten van het land. 

Zo zorgde een oude Koningin in haar eentje voor het einde van de financiële crisis in haar land. En omdat ze er op tijd mee ophield, werd de oude Koningin in goede gezondheid 110 jaar oud.

(Deze column werd eerder gepubliceerd op 4 januari 2012.)