Nieuws/Nieuws

Knal voor je kop? Vást tarief!

Door Bernard Vogelsang

Rechters in Nederland klooien maar wat aan. Misselijkmakende camerabeelden tonen aan dat met méér dan twee maten wordt gemeten.

Een taakstraf voor gefrustreerde hufters die een hoofd voor een voetbal of een boksbal aanzien en er vól op losknallen? Je maag draait er van om. Beetje huilen, spijt betuigen en beterschap beloven, is voldoende om de harten van strafrechters te doen smelten. Die krijgen ook véél te veel ruimte om aan de onderkant van de strafmarges te blijven. Bang voor represailles?

Voor mij hoeft dit soort niet eens meer voor een rechter te verschijnen. Feit bewezen, genoeg getuigen en door de pleger bekend? Vast tarief!

Justitie heeft daarvoor in Leeuwarden met het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een prima functionerende strafbank klaar staan. Ze weten precies hoe dat moet zijn en ze zijn onverbiddelijk. Geen handjeklap. Geen verzachtende omstandigheden.

Vast tarief

Eén jaar de lik in per trap of knal tegen een hoofd. Trappen tegen het lichaam levert een maand per schop onvoorwaardelijk op, met wekelijks een verplichte straftraining in groepsverband van voetbalcoach Dick Advocaat (lijkt me géén feest).

Bij blijvend letsel volgt strafverdubbeling. Onder de 16? Straffen doorgeven aan de ouders of voogden. Dan weet iedereen vooraf waar hij aan toe is als hij uithaalt, en kan hij de duur van zijn vakantie zélf plannen.   Goed voorbeeld

De prijslijst voor verkeerszondaren voor 2013 is net uit. Door rood - 230 euro. Mobiel bellen in je auto - 350 euro. Twintig kilometer te hard - 150 euro.  Vijftig kilometer te hard - auto en rijbewijs inleveren. Toeteren in de bebouwde kom - 50 euro. Autorijden met een flinke slok op - 700 euro en ontzegging rijbewijs.

Slechte jeugd? Ruzie met je partner? Net de zak gekregen? Je partner betrapt op overspel? Gezakt voor een examen? Haast om verloren filetijd in te halen? Je vrouw moet bevallen? Jámmer dan. Het maakt allemaal geen bal meer uit. Betalen!Schijventarief

Dat systeem kun je dóórtrekken naar een vaste prijslijst voor fysieke aanslagen op iemands leven, zou ik zeggen. Dit soort in vrijheid rondwandelende tijdbommen met een 'slechte jeugd' die door het lint gaat, moet direct onschadelijk worden gemaakt. Met een progressief schijventarief voor het volgende delict.

Als dat systeem werkt, kun je er over nadenken welke bewezen economische delicten, misdaden en overtredingen óók onder het vast-tarief stelsel zouden kunnen vallen, waar geen rechtbank meer aan te pas hoeft te komen. Dat geeft lucht aan de werkdruk van rechters en een enorme versnelling aan de afwikkeling van strafzaken. Het rechtsgevoel krijgt een oppepper. Rechtsongelijkheid krijgt geen kans meer.

Maar het belangrijkst: het aantal stille tochten voor zinloos geweldsdelicten zal drastisch verminderen. Strafadvocaten krijgen ook hun broodnodige rust en tijd om zich eens te verdiepen in wat de gewone mens in de gewone maatschappij zoal beroert.

Denk ik. Naïef?