Nieuws/Binnenland

Geef gratis sport en onderwijs in plaats van kinderbijslag!

Wat U Raakt: Vetgemest

Door Johan Jansen

Het is maar goed dat niet iedereen opeens gezond gaat leven en eten. Onze overheid, Brussel voorop, zou zich geen raad weten. Al die btw plus de accijnzen op alcohol en tabak, zomaar het raam uit!

Door datzelfde venster moeten ambtenaren dan voortaan aankijken tegen een boterberg zo hoog als de Mont Blanc en een suikerklont ter grootte van de Himalaya. Plassen wijn als de Kaspische Zee. Maar eindelijk genoeg wegenzout!

Monopolist Albert Heijn is dan meteen failliet, ziekenhuizen staan leeg, revalidatiecentra en fysiofoezelaars zijn passé.

Verscheidene lezers stellen voor een standbeeld op te richten voor mijn huisarts. Zijn commentaar – als íédereen in 2013 vijf kilo afvalt, kan ieders zorgpremie al in 2014 worden gehalveerd - noemt menigeen een schot in de roos. Nederland groeit dicht en de Nederlanders eveneens!

Gezondheid levert de politiek niks op, is fataal voor het bruto nationaal product en daarom wordt aan welzijn en preventie slechts lippendienst bewezen door politici. Die zijn vooral bezig met zelfbehoud en op hen hoeven wij voor een radicale koerswijziging dus niet te rekenen. Reken liever op jezelf en stel je gezondheid veilig.

Maar op wie kunnen kinderen nog rekenen, nu nagenoeg alle schoolsport is wegbezuinigd en schoolzwemmen een rariteit is?

Veruit de meeste lezers vinden dat sport op het lesrooster hoort, inclusief zwemles. De financiering van hobbysport ziet men niet als overheidstaak. Heel leuk dat zo’n particuliere stichting als het Jeugd Sport Fonds iets wil doen, maar belastinggeld mag daar van lezers beslist niet naartoe. Ook betwijfelt menigeen of sport wel zo bevorderlijk is voor de integratie van nieuwkomers. Die klitten immers liefst bij elkaar in hun eigen, zwaar gesubsidieerde islamitische sportclubs. Allochtonenclubs (en zeker de subsidies daarop) zien lezers veeleer als hindernis voor de integratie. ‘De leden worden er van integratie afgehouden.’

‘Als kinderen niet sporten, ligt dat aan de opvoeding, niet aan de overheid. Ze moeten wél allemaal een mobieltje!’ concludeert Maria Renses. ‘Denksport is een fantastische remedie tegen baldadigheid’, mailt mij Emmy Markmann. ‘Hardlopen en fietsen kosten bijna niets’, schrijft Willem van Veen. ‘Geen kinderbijslag meer, maar gratis sport en onderwijs’, meent Loes Heineke. ‘Van het geld dat wordt uitgegeven aan ongezonde hap, piercings en tatoeages, kan evengoed sportcontributie worden betaald’, schrijft P. van der Hoef en Joke van der Veen denkt er net zo over: ‘Geen geld? Wie betaalt dan hun wiet en hun patat?’

Zonder sport, maar met volop drank, drugs, vette, zoete, kunstmatig gekleurde en zoute hap, opgepept door een mix van medicijnen, zo sjeest veel jeugd richting vergrijzing. Eerdaags als een doorregen rollade achter een rollator en voortijdig afgevoerd in een XL-doodskist met versterkte bodem.