Nieuws/Binnenland

Mujagic hekelt 'geldmoord' door centrale banken

Door Thijs Rösken

Beleggers moeten zich schrap zetten, vanaf eind 2013/ begin 2014 klimt de Europese en Amerikaanse inflatie naar 5% en de jaren daarna neemt de geldontwaarding nog ernstiger vormen aan.

Het drukken van steeds meer geld zien politici en centrale bankiers als de makkelijkste uitweg uit de huidige crisis. Consumenten moeten zich ernstig zorgen maken over hun welvaartsniveau, daar wordt meer dan ooit aan geknabbeld. Voor beleggers komt een vlucht in edelmetalen, grondstoffen, stenen en alles wat de inflatie het hoofd kan bieden, naderbij. De schuld van dit alles: de centrale bankiers!

Geldmoord

Dat is de essentie van het nieuwste boek van de Tilburgse econoom Edin Mujagic: ’Geldmoord’. Het boek neemt ons mee door de eeuwen terug en wat blijkt: tussen 1200 en 1600 bleven de prijzen ongeveer gelijk. Ze stegen wel eens door oorlogen, maar daalden dan weer. In die vierhonderd jaar kostte een brood ongeveer hetzelfde. Mujagic geeft een fictief voorbeeld van een kleine leefgemeenschap waar door een geboortegolf het graan duurder wordt. Toch stijgt de inflatie niet, de hoeveelheid geld in het dorp blijft gelijk en er wordt dus minder uitgegeven aan zaken als vlees, huiden en dergelijke. De prijzen daarvan dalen.

Geldmachine

Na 1600 sleepten de Spanjaarden en Portugezen veel goud en zilver uit LatijnsAmerika naar Europa, waardoor de ’goudhoeveelheid’ toenam en er een geringe inflatie volgde. Kinderspel met wat er na 1913 gebeurt, als de centrale banken ten tonele verschijnen met hun geldmachines, zo legt Mujagic uit. want dan gaat het hard. Uit Britse cijfers blijkt dat zes pond in 1900 nu gelijk is aan 800 pond. Voor de dollar en (omgerekend) voor de euro is het niet anders.

In 1971 gaat het hek helemaal van de dam als de VS de koppeling van goud aan de dollar loslaten. Hierdoor is onze welvaart al jaren een schijnwelvaart, we denken rijker te zijn maar kunnen in feite niet veel meer kopen dan vroeger.

Keer op keer hebben centrale banken onder druk van de politiek geld bijgedrukt om uit de problemen te komen, is Mujagics verklaring voor die duizelingwekkende prijsstijgingen. Recente statistieken over de geldgroei spreken boekdelen. Vlak voor de huidige crisis waren er 6000 miljard dollars in omloop. Dat zijn er nu 10.000 miljard en de geldpersen draaien nog dagelijks door. De Europese Centrale Bank had vlak voor de crisis €7753,9 miljard in omloop, in februari dit jaar was dat al €9813,7 miljard. De centrale banken zijn de crisis te lijf gegaan met een ’tsunami van geld’. Geholpen heeft het niet: de groei in Europa kwakkelt en de Amerikaanse groei valt zwaar tegen. Maar het nog altijd groeiende waterhoofd van geld dat boven de markt hangt, is volgens Mujagic de reden dat in de komende jaren de inflatie gaat exploderen.

Economen van de Franse bank Société Générale hebben berekend dat tien jaar lang een inflatie van 4% de overheidsschuld in de eurozone zou verlagen van gemiddeld 80% naar tussen de 55 en 60%. De Amerikaanse schuldquote zou afnemen van 100% naar 65,9%, een te makkelijke uitweg om niet vast te grijpen. De huidige minimale groei houdt de inflatie nog onder de duim, maar zodra we uit de recessie kruipen, gaat het spel beginnen. „Als we iets van crises weten is dat ze altijd weer voorbij gaan en er is geen enkele reden waarom de huidige crisis een uitzondering zou zijn”, schrijft Mujagic.

Prijzen

Maar naarmate het beter gaat in de gevorderde ontwikkelingslanden, stijgen daar de prijzen en moeten wij producten inkopen met relatief zwakkere euro’s en dollars. Het gevolg: we importeren inflatie. En naarmate straks meer mensen beter voedsel, meer schoon water, een auto en brandstoffen kunnen betalen, gaan ook hier de prijzen snel omhoog. Kortom, alles wijst op een forse geldontwaarding.

Beleggers zullen daar rekening mee moeten houden door in die beleggingen te stappen die de inflatie op zijn minst zullen bijhouden. Doen ze dat niet dan verliezen ze in reële termen geld. Inflatie is in feite de aartsvijand van beleggers én spaarders.

Mujagics grote held is de verguisde én legendarische baas van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Board, Paul Volcker. Hij was in ambt tussen 1979 en 1987. Hij trad aan na de mega-inflatie in de jaren zeventig en verhoogde prompt de rente naar 19%. Hij ontving dreigbrieven en er werd zelfs een poging gedaan om hem te vermoorden, de economie kwam krakend tot stilstand maar de inflatie werd gebroken.

Alan Greenspan zette na Volcker de sluizen weer wagenwijd open met als resultaat dat we zijn waar we nu zijn.

’Geldmoord’ is een must voor iedereen die zich opwindt over hoe er toch steeds geld uit de portemonnee verdwijnt, ook al blijft die hermetisch gesloten. Uitgeverij Balans ISBN 9789460035791