Nieuws/Binnenland

Reeks Fitna’s op komst

Door onze parlementaire redactie

Den Haag - Geert Wilders komt met een reeks aan opvolgers voor zijn spraakmakende film Fitna. De PVV-voorman kondigt vandaag aan dat hij met negen nieuwe, korte delen komt.

Fitna ging over de Koran, de Fitna’s 2 t/m 10 liggen ervan in het verlengde en de ’noodzaak tot de-islamiseren’. Wilders zegt de filmpjes ’op alle mogelijke manieren’ te zullen verspreiden. „Het worden negen korte filmpjes met uitleg over de islam en waarom het een gevaar is en een nog groter gevaar zal worden”, stelt Wilders. „En dat we echt snel wat moeten doen.”

Hij wil nog niet vertellen wanneer de eerste opvolger uit de reeks zal verschijnen. In 2008 zorgde deel 1 van Fitna voor grote nervositeit in het kabinet. Nederlandse ambassades in islamitische landen werden gewaarschuwd en in het buitenland werd preventief verteld dat de film van Wilders niet namens de Nederlandse regering werd verspreid.

Uitzending

Zo moest voorkomen worden dat Nederland, Nederlanders of Nederlandse bedrijven in het buitenland doelwit werden van boze moslims die aanstoot zouden konden nemen aan de film.

Fitna 1 was een zestien minuten durende film, die via het internet werd verspreid omdat Wilders er niet in slaagde een omroep te vinden die hem wilde uitzenden. Hij werd volgens Wilders in drie uur door meer dan drie miljoen mensen bekeken.

De film verhaalde uit de Koran en toonde archiefbeelden. Aan het einde van de film was een Koran te zien, waarna het geluid van verscheurde pagina’s was te horen. Wilders zelf zei dat het om pagina’s uit een telefoonboek ging, waarmee hij moslims wilde bewegen haatdragende teksten uit de Koran te scheuren.Wilders wil nog geen verdere toelichting geven op zijn nieuwe filmplannen.