Nieuws

Recept van de dag

Dag Antonio

Door Felix Wilbrink

“Gut, ik hem toch onlangs nog gezien?” dacht ik toen ik hoorde over het overlijden van Antonio Carluccio, begin deze week. Tot ik het boek vond dat hij me tijdens een heerlijk diner in het Amsterdamse Italiaanse restaurant Toscanini gaf. Getekend; Amsterdam 3-10-05. Twaalf jaar geleden! Wat een pret aan tafel en uiteindelijk eindigde hij in de keuken om toch nog even een saus uit te leggen. Een heerlijke man die Engeland Italiaans leerde koken (inclusief Jamie) en in vertaling ook ons wat bijbracht.

Felix Wilbrink

Deze bijvoorbeeld, als je eens geen zin hebt in ons erwtensoepgeweld. Week de borlottibonen een nacht, giet af en zet op met koud vers water. Kook twee uur of tot ze gaar zijn. Belangrijk lesje, geen zout toevoegen want anders worden de vliesjes van de bonen taai. Afgieten en pureer de helft van de bonen in de blender. Meng de puree door de bonen. Verhit olijfolie en smoor de ui erin glazig. Voeg basilicum, rozemarijn, kippenbouillon, chilipeper, tomatenpuree, de bonen en nu wel zout en peper toe. Doe de tubettipasta erbij (kan je die niet vinden, dan neem je vermicelli). Breng aan de kook. Zeven tot acht minuten. Dan is de pasta gaar. Liefst een nacht laten staan, maar zeker twee uur, dan weer verwarmen en opdienen met wat extra olijfolie. Heerlijk met een Paulaner heffe weissbier, met of zonder alcohol. Ciao Antonio.

Nodig voor 4 tot 6 personen

• 200 gr gedroogde borlottie-bonen, een nacht geweekt

• 6 eetl olijfolie

• 1 ui fijngesneden

• 2 blaadjes basilicum

• 1 takje rozemarijn

• 1 l kippenbouillon

• 1 Spaanse peper, zonder zaad en zaadlijst, fijngehakt

• 1 eetl tomatenpuree

• zout en peper

• 150 gr tubettipasta

• 4 eetl extra vergine olijfolie

Door Felix Wilbrink