Nieuws/Binnenland

Kabinet verlengt antipiraterijmissie Somalië

Nederland verlengt de deelname aan de antipiraterijmissies van de EU en de NAVO voor de kust van Somalië. De inzet wordt verlengd tot eind volgend jaar, besloot het kabinet vrijdag.

Sinds 2009 is de Koninklijke Marine al actief in het gebied in het bestrijden van de piraten, die het vaak gemunt hebben op grote koopvaardijschepen en humanitaire voedseltransporten van de Verenigde Naties.

Nederland draagt in 2013 aan de EU-missie Atalanta bij met het fregat Hr. Ms. De Ruyter en het amfibisch transportschip Hr.Ms. Johan de Witt. Vanaf dit schip zal de Marine van augustus tot en met december het commando voeren over Atalanta. Van mei tot augustus wordt het fregat Hr.Ms. Van Speijk ingezet voor de operatie Ocean Shield.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het aantal geslaagde kapingen en aanvallen van piraten sinds 2009 sterk gedaald, van meer dan 20 gekaapte schepen naar nu vijf. Nederland pleit voor een aanpak waarbij ook de oorzaken van de piraterij worden bestreden. Stabiliteit in Somalië is volgens het kabinet de enige oplossing voor het probleem.