Nieuws/Binnenland

'Fyra is hogesnelheidstrein van de Aldi'

„De Fyra is eigenlijk een hogesnelheidstrein van de Aldi. Als je een zo goedkoop mogelijke trein bestelt, dan krijg je die ook.”

Dat stelt de woordvoerder van de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus, Kees Smilde, woensdag in Belgische media. Hij reageert op de aanhoudende problemen met de gloednieuwe verbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Sinds de start zondag kampt de Fyra met technische storingen en andere perikelen, die leiden tot uitval en soms forse vertragingen. Ook woensdag, voor de vierde achtereenvolgende dag, was het raak. De trein van 7.41 uur uit Amsterdam kon niet verder rijden dan Rotterdam, meldde een woordvoerder van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, die meedoet aan Fyra. Enkele andere 'Aldi-treinen' kampten met vertragingen van ongeveer een uur.

De Fyra is gebouwd door de Italiaanse firma AnsaldoBreda. Dat is volgens de Vlaamse krant De Morgen een producent met een erg twijfelachtige reputatie. Het concern is ook berucht om zijn late leveringen, wat de NS en de NMBS aan den lijve ondervonden met de Fyra.

AnsaldoBreda bleek bij de aanbesteding goedkoper dan de grote drie: Bombardier, Alstom en Siemens. „We hebben toen bewust voor een uitdager gekozen”, aldus een topman van NMBS Europe, Michel Jadot, in De Morgen.