Nieuws/Binnenland

Wijncolumn Pieter Nijdam

Mist in de Marlborough Sounds

Door Elske van der Velden

Soms is het leven van een wijncolumnist zo slecht nog niet. Dat schiet even door je hoofd terwijl we vanuit het schattige haventje van Picton de Marlborough Sounds invaren. Een adembenemend mooi kustgebied, dit noordelijke deel van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland.

Verborgen inhammen en paradijselijke strandjes wisselen elkaar af. In de verte doemen een paar mistige baaitjes op, terwijl vlak voor onze boot een zeehond met een dode vis speelt.

In de voetsporen van Captain Cook (die er in 1769 was) zetten we koers richting de baai van Endeavour. Furneaux Lodge heet het koloniale witte houten gebouw, dat thans dienst doet als herberg en vanwege de romantische setting vooral bij bruidsparen populair is.

Alleen te bereiken vanaf het water en voor de rest afgesloten van de wereld, is dit een ideale plek om op je gemak wijn te proeven. Dat moet Andrew Bailey althans hebben gedacht toen hij ons uitnodigde voor een middagje Furneaux Lodge. De bebaarde Nieuw-Zeelander, die voor de liefde naar Nederland kwam en aanvankelijk als professioneel cricketer bij Sparta zijn boterham verdiende, heeft zich helemaal op de wijn gestort.

Misty Cove heet het merk dat hij vooral in Nieuw-Zeeland en in ons land in de markt wil zetten. Met succes, want sterrenzaken als Beluga, Ron Blaauw en De Kromme Watergang schenken het graag aan hun gasten.

De naam Misty Cove heeft Bailey direct afgeleid van zijn regelmatige tochtjes door de Sounds. Het klopt nog ook, want in de verte zien we langzaam de mist optrekken. Bailey koopt zijn druiven in van telers in Marlborough en maakt de wijn zelf in Blenheim, waar kleine zelfstandige wijnboeren apparatuur en ruimte kunnen huren. Op deze manier kan de Nieuw-Zeelander zijn eigen stempel zetten.

Misty Cove Sauvignon Blanc 2011 heeft veel tropisch fruit zoals ananas, is bovendien fris en crispy en voor €7,95 de uwe bij de speciaalzaak (zie www.mistycovewines.com of www.jeanarnaud.com). Voor de Misty Cove Pinot Noir Canterbury 2011 moet iets meer worden neergeteld (€12,95), maar deze druif is dan ook veel bewerkelijker. Rijpe kersen, tikje zoet maar fris, ongecompliceerd en gewoon lekker.

wijnclub@telegraaf.nl