Nieuws/Nieuws

ING wil extra heffing huiseigenaar

HYPOTHEEK Huizenbezitters moeten een extra eenmalige heffing van tweehonderd euro betalen om een noodfonds te spekken waarmee de overheid de woningmarkt vlot kan trekken.

Met het noodfonds, dat na de heffing ongeveer een miljard euro bevat, kan de overheid starters een premie van tienduizend euro uitkeren als stimulans een huis te kopen.

ING-directeur Hans Hagenaars deed gisteren deze oproep aan minister Blok (Wonen) op een congres over hypotheken in Rotterdam.

ING is na de Rabobank de tweede hypotheekverstrekker van Nederland en de bank gelooft er heilig in dat de sleutel van het openbreken van de woningmarkt bij de starters ligt.

Vereniging Eigen Huis gelooft dat ook, maar noemt het voorstel te gek voor woorden. „Je kunt niet alle problemen oplossen met een extra belastingmaatregel. Je kan de bal ook terugkaatsen. Als banken nou eens gewoon de hypotheekrente verlagen, moet je eens kijken wat er dan gebeurt op de huizenmarkt”, reageert een woordvoerder.

ING-directeur Hans Hagenaars begreep dat een extra heffing veel gevraagd is voor de toch al zo gekwelde huizenbezitters.

Hagenaars: „Maar dit plan kost de vier miljoen Nederlandse huizenbezitters gezamenlijk een kleine miljard. Als je daarmee een verdere daling van de huizenprijs kunt tegengaan, kunnen we met zijn allen misschien wel honderd miljard euro aan waardeverlies voorkomen.”

De ING-directeur verwachtte met zijn noodfonds ten minste dertigduizend starters te kunnen overtuigen om een woning te kopen. Dat zou volgens de bankier tot een sneeuwbaleffect op de huizenmarkt leiden, omdat duizenden doorstromers dan ook weer op zoek gaan naar een nieuwe woning.

Eigen Huis betwistte dat er een miljard nodig is om starters in beweging te krijgen. „Zoveel geld heb je niet nodig. Subsidiëring kan ook door middel van startersleningen. Verdubbel de twintig miljoen euro die het kabinet hier al voor ter beschikking heeft gesteld en je bent al een heel eind”, aldus een woordvoerder.

Minister Blok wilde niet reageren op dit plan van ING.

 

Wat vindt u van het plan van deze ING-directeur? Laat het weten op ons Twitter-account @OverGeldnl