Nieuws/Nieuws

Pestprotocol werkt niet

Pesten ligt ook aan ouders en leraren

Door Fides Ciblak

Drie jaar geleden won ze nog een poëziewedstrijd met een prachtig gedicht over pesten. Gisteren maakte als gevolg van voortdurende pesterijen een einde aan haar leven door voor de trein te springen. Opnieuw ging er een siddering door het hele land. 

In november pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte al zelfmoord. In een afscheidsbrief aan zijn ouders liet hij weten het pesten en treiteren beu te zijn. Er was landelijke aandacht omdat Tims ouders zijn afscheidsbrief publiceerden.

Nu is het de pas 15-jarige Fleur Bloemen, zij sprong gisterenochtend in het bijzijn van haar medescholieren voor de trein. Het is in en in triest om te bedenken dat Fleur ook al eerder op de lagere school werd gepest en hierover een gedicht schreef en daarmee zelfs een prijs won tijdens een poëziewedstrijd. Het is niet bekend of haar zelfmoord is geïnspireerd is door die van Tim Ribberink. Deze zaak kreeg enorm veel aandacht in de media. 

 

Het gedicht van Fleur:

Op mijn vorige school, ben ik erg gepest.Ik was anders dan de andere, anders dan de rest.Ik weet niet waarom,  het begon als een spel.Het liep uit de hand,  en eindigde voor mij in een hel. Het ging 3 jaar door, en niet alleen elke dag schelden.Wat ik ook elke dag hoor.Ik had er genoeg van, het zat me tot hier.Nu ben ik daaar weg, met heel veel plezier.Diep van binnen ben ik bang, want straks herhaalt het zich weer.Dan voel ik die pijn weer, en dat wil ik nooit meer. 

Pestprotocol

Dit gedicht zou eigenlijk op alle scholen groot in de klas opgehangen moeten worden. Want zoals het nu gaat, kan het niet langer! Maar liefst 52 % van de jongeren die nu of eerder gepest is op de middelbare school stelt dat de leraar of school op de hoogte was, maar weinig tot niets deed. Dit blijkt uit onderzoek van het programma EenVandaag onder 2000 scholieren.

Tweederde van de scholieren geeft aan dat ze niets weten van een pestprotocol op hun school, of dat het er niet is. Volgens driekwart van de scholieren is er op hun school te weinig aandacht voor pesten, ook al is het in de les wel een keer aan de orde geweest.

 

Pestgedrag

De Stichting Veilig Onderwijs drong eerder deze week aan op een parlementair onderzoek naar pestgedrag op scholen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt dat scholen pestgedrag beter moeten aanpakken en slachtoffers beter moeten beschermen. Het huidige pestprotocol die elke school moet hebben, blijkt onvoldoende te werken. 

Ben jij wel eens gepest of ben jij zelf een pester geweest? Heb je hier last van gehad in je latere leven? Wie zijn er verantwoordelijk: de ouders, de leraren of de pesters zefl? Doen leraren inderdaad te weinig tegen de pesterijen? Hoe zou het komen dat het pesten vaak te laat opgemerkt wordt door docenten of ouders? Moeten pesters steviger gestraft worden?

Praat met ons mee!

 

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+