Nieuws/Binnenland

2013: Jaar voor aandelen, vastgoed, euro en lage rente

Door Mark Garrelts

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is deze week naar het laagste punt in meer dan 100 jaar gezakt.  Volgens mijn berekening is  volgend jaar een rentedaling richting 1,2% niet uit te sluiten.  Dit heeft meerdere belangrijke consequenties. Ten eerste levert uw spaargeld nu steeds minder op. Ten tweede lijkt de aandelen- en vastgoed markt een steeds  interessanter  alternatief te worden.  Tenslotte is de lage rentestand aantrekkelijk voor uw hypotheek, om deze voor een lange rentevaste periode  te leggen.

Over volgend jaar  gaan Jim Tehupuring en ik het vanavond hebben tijdens het DFT seminar ‘Met het oog op 2013!’.  Zowel Jim als ik verwachten dat beleggers zich kunnen  voorbereiden op een goed jaar voor aandelen, vastgoed en de euro.  Ook zullen wij de beste strategieën voor 2013 bespreken. Discussieert u mee? We zien u vanavond graag online!  Het seminar is gratis, u dient zich wel aan te melden.

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is  naar het laagste punt in meer dan 100 jaar gezakt.  Omdat alle koersbodems, van eerder dit jaar rond 1,56 procent,  zijn gebroken mag een verdere rentedaling verwacht worden. Voor huizenbezitters is het interessant de lage rentestand voor een lange periode vast te leggen.  Zie rentegrafiek onderaan deze column.

In de sector vastgoed zie ik kansen voor het beleggingsfonds  Eurocommercial Properties, dat in een gematigde uptrend beweegt.  Koersdoel ligt  rond weerstand 36,72 (top van 22 oktober 2010), hetgeen een potentieel van ruim 20% oplevert.   De 200-dagenlijn laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie.  De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat Eurocommercial Properties beter begint te presteren dan de markt. Op het seminar zal ik ook andere Vastgoedfondsen bespreken.

Grafiek: Eurocommercial Properties

 

 

Ik verwacht ook voor aandelen een prima jaar. Uiteraard zullen niet alle sectoren evenredig van de opleving profiteren, maar één sector in elk geval wel, dat is die van de financiële waarden.   Aegon bijvoorbeeld,  is technisch sterk verbeterd.  Met de doorbraak door de voormalige weerstand 4,57  is er nieuw opwaarts potentieel vrijgekomen.  Zowel op korte als op lange termijn kan het aandeel verder omhoog. Eerst richtpunt is de top van maart 2011 rond 5,71, wat een potentieel van bijna 25% oplevert.     Op het DFT seminar van woensdag 12 december zal ik ook andere interessante financials  bespreken.

Grafiek: Aegon

 

 

Tenslotte verwacht ik volgend jaar een revival van de euro. Tegen de dollar heeft de euro in elk geval de neerwaartse trend verlaten. Recent is zelfs een hogere bodem gevormd rond 126,60. Op middellange termijn verwacht ik niveaus rond 135, mogelijk zelfs 140.

Samenvattend stel ik vast dat de eindejaarsrally, die rond Thanksgiving is gestart, zal doorzetten. Voor aandelen, vastgoed en de euro lijkt  2013 een prima jaar te worden. En oh ja, vergeet niet van de lage rente gebruik te maken om uw Hypotheekrente vast te leggen.  Discussieert u vanavond mee? We zien u graag online!  Het seminar is gratis, u dient zich wel aan te melden via deze link.

 

Grafiek: euro/dollar

 

Grafiek: Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente

 

 

Royce P.B. Tostrams (1951) is sinds eind jaren 70 betrokken bij de financiële markten. Hij werkte o.a. bij Rabo Bank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft in 1999 de TOSTRAMS Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor particuliere en professionele beleggers.