Nieuws/Binnenland

Kijkje in de keuken van Dickens

Door Priscilla Speijer

Duizenden liefhebbers maken zich zo vlak voor kerst op voor het jaarlijkse Charles Dickens Festijn in Deventer. Een weekeind lang (15 en 16 december) wordt het centrunm van de stad omgetoverd tot het Londen uit de 19e eeuw en komen 900 personages uit de boeken van de beroemde schrijver tot leven. Wie geen genoeg kan krijgen van Dickens doet er goed aan een bezoekje te brengen aan zijn voormalige huis in Londen, dat deze week is heropend na een grondige renovatie.

Het huis van Dickens aan 48 Doughty Street in centraal Londen was de afgelopen acht maanden gesloten. De schrijver woonde daar met zijn familie tussen 1837 en 1839. Hier, midden in zijn twintiger jaren, schreef hij de wereldwijde bestsellers Oliver Twist en Nicholas Nickleby. De start van zijn succesvolle carrière.

Zolder

Het vier verdiepingen tellende stenen rijtjeshuis is hersteld in zijn vroegere Victoriaanse pracht om minder aan te voelen als een museum en meer de sfeer uit die tijd te ademen. De bezoeker moet het idee hebben daadwerkelijk een stap terug te doen in de tijd.

Ook zijn de keuken en de zolder van het enige overgebleven Dickens-huis in Londen voor het eerst toegankelijk voor publiek.

Silhouetten

Bezoekers worden door het schaars verlichte huis geleid via op de muur geschilderde silhouetten van de jonge Dickens. Ze mogen verder een kijkje nemen in de eetkamer, slaapkamer, study en wijnkelder. 

Met de heropening van het museum wordt eveneens stilgestaan bij de geboortedag van Dickens, 200 jaar geleden (7 februari 1812).