Nieuws/Buitenland

Landen beloven 550 miljoen voor ontheemden

Door Joep van der Wiel

De VN-vluchtelingenorganisatie heeft dinsdag voor 550 miljoen dollar (423 miljoen euro) aan toezeggingen van regeringen gekregen om de miljoenen ontheemden volgend jaar te helpen. De donoren hebben ook nog eens een extra 169 miljoen dollar beloofd voor het werk van de Unhcr in 2014 en verder, aldus het agentschap.

De Unhcr noemt de toezeggingen „bemoedigend”. Voor het huidige jaar 2012 hoestten de donorlanden destijds 482 miljoen dollar op. Het dinsdag toegezegde bedrag maakt ondertussen maar een deel uit van de geschatte begroting van Unhcr van totaal 3,92 miljard dollar. Maar het bureau zei dat de eerste toezeggingen goede indicatoren zijn met hoeveel geld het in 2013 gaat werken.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn in de wereld meerdere nieuwe conflicten ontstaan, die hebben geleid tot een stijging van het aantal vluchtelingen uit landen als Syrië, Mali en de Democratische Republiek Congo. De Unhcr maakte eerder dinsdag bekend dat alleen al het aantal Syrische vluchtelingen naar buurlanden en Noord-Afrika is gegroeid tot meer dan een half miljoen.

De vluchtelingenorganisatie zei verder dat van de 42,5 miljoen ontheemden aan het eind van 2011, er 25,9 miljoen hulp hebben gekregen.