Nieuws/Buitenland

Nabestaanden decembermoorden geven niet op

Als de Surinaamse krijgsraad woensdag of op een ander moment besluit het strafproces over de 8 decembermoorden te stoppen, is het 100 procent zeker dat de nabestaanden hun recht bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens zullen zoeken. Dat zegt de Surinaamse jurist Hugo Essed, die als adviseur van de nabestaanden nauw betrokken is bij het decembermoorden-proces.

Meer dan een half jaar na de laatste zitting op 11 mei komt de krijgsraad woensdag weer bijeen. Sinds het Surinaamse parlement in april de omstreden amnestiewet aannam, verloopt het strafproces zeer moeizaam omdat niet duidelijk is of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. De amnestiewet heeft als doel alle verdachten van de decembermoorden te vrijwaren van een eventuele straf.

De jurist verwacht niet dat de rechter woensdag doorslaggevende beslissingen zal nemen. ,,Ik verwacht dat het OM zijn eerdere standpunt zal herhalen dat het Constitutioneel Hof de instantie is die mag toetsen of de amnestiewet in strijd is met de grondwet. Daarna mogen de advocaten van de verdachten reageren. De rechter zal bezinningstijd vragen en op een volgende zitting reageren’’, aldus Essed.

In het strafproces staan 25 verdachten, onder wie de huidige president Desi Bouterse, terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers in 1982.

Voor het geval de krijgsraad vroeg of laat besluit het strafproces te stoppen, hebben de nabestaanden hun juridische huiswerk al gedaan. Ze zullen hun zaak dan voorleggen aan het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens. Volgens Essed zijn er internationaal veel voorbeelden van juridische uitspraken die zeggen dat een amnestiewet een lopend strafproces niet kan stoppen. Hij betreurt het dat de Surinaamse rechter die internationale wetgeving nauwelijks meeneemt in zijn overwegingen.

,,De krijgsraad heeft blijkbaar onvoldoende kennis van deze internationale verdragen'', zegt de adviseur.

Het is niet ondenkbaar dat de krijgsraad zal wachten op de instelling van een Constitutioneel Hof. Er zijn inmiddels aanwijzingen dat de regering daaraan werkt. Essed heeft overigens weinig vertrouwen in de onafhankelijkheid van een dergelijk juridisch orgaan. ,,Zo’n hof wordt niet bemenst door rechters. Er kunnen bijvoorbeeld politieke mensen in benoemd worden. De regering maakt er nu haast mee om dit probleem van de amnestiewet die juridisch vastloopt, op te lossen.''