Nieuws/Wat U Zegt

WUZmail: Oudedagsvoorziening opeten

Door Margo Stols

Een 64-jarige ondernemer moet door omstandiheden zijn zaak verkopen en klopt aan bij de bijstand. Daar krijgt hij te horen dat hij eerst zijn oudedagsvoorziening maar moet opmaken. "Waarom mag een persoon die meer dan 30 jaar gewerkt heeft niet een hoger eigen vermogen hebben dan iemand die nog nauwelijks gewerkt heeft?" Lees hier het hele verhaal en reageer.

John mailt:

Geachte heer Samsom,

Nederland nog socialer staat bij uw partij hoog in het vaandel. Het volgende zou ik graag onder uw aandacht willen brengen.

Ik ben 64 jaar en  heb veertig jaar gewerkt waarvan 30 jaar als ondernemer. Personeel aan het werk gehad, trouw aan al mijn verplichtingen jegens de fiscus voldaan. Februari 2011 heb ik helaas door echtscheiding mijn zaak moeten verkopen en zat sindsdien zonder enige vorm van inkomen. Mijn vaste lasten liepen gewoon door.

Ik ben naarstig opzoek gegaan naar werk en mij (aantoonbaar) suf gesolliciteerd. Noppo, nada. Mijn leeftijd stond in de weg, ondanks een schat aan ervaring.

Ik teerde hard in op mijn OUDEDAG RESERVES !!

Ondanks dat ik mij ervoor schaamde, heb ik aangeklopt bij de gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Daar kreeg ik te horen dat mijn eigen vermogen, inclusief mijn auto, te hoog was om voor bijstand in aanmerking te komen. Met andere woorden ik moest mijn oudedagvoorziening maar eerst opmaken.

Wat mij nu in bijzonder verbaasde is dat een persoon van 27 jaar, die waarschijnlijk nog weinig gewerkt en weinig belasting heeft betaald, een even hoog eigen vermogen mag hebben van ca €.5.200,00 (inclusief auto) als een persoon die zijn hele leven gewerkt heeft.

Wat ik u nu wil vragen is of u er niet voor kunt zorgen dat een persoon die meer dan 30 jaar gewerkt heeft een hoger eigen vermogen mag hebben als een persoon die nauwelijks gewerkt heeft.

Voor mij is het te laat, voor mijn toekomstige lotgenoten misschien niet.

Mijn oudedagvoorziening is inmiddels op. Mijn advocaat heeft een verzoek ingediend voor een voorlopige voorziening bij de rechter in Zutphen. Eigenlijk te triest voor woorden.

Ik heb nog steeds geen uitkering , leef van de voedselbank en van giften van kennissen. Dat dit kan in Nederland!

Volgend jaar april ontvang ik mijn  aow en mijn pensioentje.

Ik hoor graag iets van u.

Reageren op dit en andere onderwerpen doet u op www.wuz.nl