Nieuws/Buitenland

Turkije gaat soap over sultan verbieden

Sultan Suleiman de Grote of de Schitterende (1494-1566) bracht dus wel mooi 30 jaar op een paard door, bracht de Turkse premier Erdogan te berde. Maar in de razend populaire tv-serie 'Muhtesem Yüzyil', De Schitterende Eeuw, houdt de sultan zich vooral bezig met het vrouwelijk schoon in zijn harem.

Een verdraaiing van historische feiten, aldus de premier, en daarom moet het maar eens afgelopen zijn met de sultansoap. Een wet om de serie te verbieden ligt klaar om naar het parlement gestuurd te worden, meldden Turkse media vrijdag.

In de aangepaste mediawet wordt het verboden in tv-series „met historische gebeurtenissen en personen die door de samenleving worden gerespecteerd de spot te drijven, ze te kleineren of vertekend weer te geven”. De partij van Erdogan, de AKP, verwacht dat de serie komend jaar van de buis verdwijnt. De Schitterende Eeuw begon, op tv althans, in januari 2011. Het is een kijkcijferhit.

Overigens claimt de AKP dat niet de afkeer van Erdogan reden is voor de wet, maar de stroom klachten over de serie die bij de partij en bij mediawaakhondRTÜK zouden binnenkomen.