Nieuws/Binnenland

Licht uit, kaarsjes aan

Volop kerstsfeer in Gouda

Door Carolien Vlietstra

Gouda wil dolgraag Kerststad van Nederland zijn en heeft daarom dit jaar alles uit de kast getrokken om voor deze titel in aanmerking te kunnen komen. De stad staat de komende vier weken bol van de kerstactiviteiten. Naast het traditionele Gouda bij Kaarslicht op dinsdag 11 december, zijn er kerststadswandelingen, concerten, exposities, een kerstmarkt, het stadhuis wordt uitgelicht en er kan weer geschaatst worden op het eeuwenoude Marktplein.

Het feeërieke schouwspel Gouda bij Kaarslicht trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Op deze avond gaan in de historische binnenstad de straatlantaarns uit en wordt het stadhuis, samen met de omliggende panden, verlicht door duizenden kaarsen achter de ramen. Hoogtepunt is de ontsteking van de lampjes in de grote kerstboom. Maar ook ’s middags is er al van alles te doen; van midwinterhoornblazers tot volksdansgroepen, van een ganzenhoeder en schaapherder tot een levende kerststal. Ook kunnen bezoekers aanschuiven bij een herdersmaaltijd in de Sint Janskerk en is Museum Gouda de hele dag gratis te bezoeken.

Voor sportievelingen zijn er twee wandelingen uitgezet die op eigen gelegenheid kunnen worden gemaakt. Onderweg worden diverse historische panden aangedaan en langs de route zijn gediplomeerde Gouda-kenners, zogenoemde Goudologen, aanwezig om tekst en uitleg te geven over de betreffende gebouwen. Na afloop van Kaarsjesavond is er in de Sint Janskerk nog een speciaal kerstconcert te beluisteren en zijn de Goudse Glazen uitgelicht.

Op de 540 vierkante meter ijsbaan achter het stadhuis kan er van 14 december tot en met 6 januari weer geschaatst worden. Bij de entree van de ijsbaan zijn de schaatsen te huur. Naast de baan is een overdekt en verwarmd winterterras voor een kop warme chocomel of dampende glühwein.

Dagelijks, behalve op 25 december, zijn er op tien locaties lichtkunstwerken van tien kunstenaars uit binnen- en buitenland te bekijken. De werken zijn onder meer te zien op het Huis van de Stad, Achter de Kerk, de Jeruzalemkapel en de Spieringstraat. Daarnaast wordt het monumentale stadhuis op de Markt zowel van binnen als van buiten verlicht met als thema XMas Masters: Kunst met Kerst. De kerstmarkt is van 16 tot en met 23 december geopend.

Zondag 16 december is de Markt van 19.00 tot 20.00 uur het toneel van een familieshow waar het kerstverhaal op eigen wijze wordt getekend door zandtovenaar Gert van der Vijver, afgewisseld door zang en muziek van bekende Nederlandse artiesten waaronder Hind, Iris Kroes, Ralph Mackenbach en Melissa Venema. Het kerstverhaal wordt verteld door Charley Luske. Iris Kroes heeft er nu al zin in. „Ik ben niet aan een kerk verbonden, maar heb veel respect voor mensen die geloven.” Ook Luske kijkt ernaar uit. „Gert van der Vijver is voor mij een echte tovenaar. In dit programma komt de kunst van Gert, samen met de zang en het verhaal, heel mooi samen.” De zandtovernaar houdt van een kerst zonder opsmuk. „Er ligt een te dikke laag zilver- en goudzand over deze dagen heen, met het verhaal daar netjes onder weggestopt. En dat verhaal, daar gaat het juist om, dus dat gaan we boven halen.” Kerst met de Zandtovenaar wordt met de kerstdagen uitgezonden op televisie in zowel Nederland als België.

Voorafgaande aan het grote kerstevenement zullen mensen vanuit zes locaties in de binnenstad zingend en met een lichtje in de hand naar het marktplein lopen. De wandeling is spontaan georganiseerd door onder meer de Goudse Irene Klein Haneveld. „Ik doe dit omdat ik onwijs van deze stad hou en enorm trots ben op Gouda. Daarbij is het een leuke manier om zoveel mogelijk mensen naar de Markt te krijgen.”

Info: www.goudastadvan.nl