Nieuws/Nieuws

4 doden bij scheepsramp Noordzee

Door Joep van der Wiel

Zeker vijf mensen zijn woensdagavond om het leven gekomen nadat een vrachtboot was gezonken op de Noordzee, na een aanvaring eerder op de avond met een ander vrachtschip. Dat heeft een woordvoerder van de Kustwacht gezegd. Nog zeven bemanningsleden worden vermist. De zoektocht naar hen is donderdagochtend hervat.

In eerste instantie was er onduidelijkheid over het aantal opvarenden. Waar het er 24 bleken te zijn, werd er eerst gedacht dat er nog een 25e bemanningslid moest zijn. Dit kon Peter Verburg van de Kustwacht in Den Helder later in de nacht ontkrachten. Volgens hem werd rond middernacht nog druk gezocht naar vermisten. Diverse schepen en helikopters zochten urenlang het gebied rond de aanvaring af. Over de vermisten zegt Verburg: „Het zal best moeilijk worden, die mensen zijn zonder een overlevingspak in het water terechtgekomen.”

Op de plek van de aanvaring kwamen de golven tot een hoogte van 3,5 meter. Daar komt bij dat de harde wind (windkracht 7) de zoektocht dusdanig bemoeilijkte dat deze in de loop van de nacht werd gestaakt. Volgens Verburg zijn de personen die nog wel konden worden gered, overgebracht naar Rotterdam en Oostende in België. Een aantal van hen lijdt aan onderkoeling en is overgebracht naar een ziekenhuis.

Woensdagavond rond 19.15 uur botste het autovrachtschip de Baltic Ace door nog onbekende oorzaak met het containerschip Corvus J. Dat gebeurde op ongeveer 75 kilometer uit de kust ter hoogte van Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland). De Baltic Ace vaart onder de vlag van de Bahama's en het containerschip Corvus J onder de vlag van Cyprus. De Corvus J heeft nauwelijks schade. Over de nationaliteit van de bemanning is nog niets bekend.

Er werd direct een grote reddingsactie op touw gezet, waarbij onder meer schepen van de Koninklijke Marine zijn ingezet en ook boten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en meerdere helikopters. De schepen botsten bij een belangrijk knooppunt. De haven van Rotterdam ondervindt geen hinder, omdat de vaargeul niet belemmerd is, meldde een woordvoerder van het havenbedrijf.

De gezonken Baltic Ace was woensdag vertrokken uit het Belgische Zeebrugge. De bestemming was Kotka in Finland. Het schip is 148 meter lang en weegt 7787 ton en is in 2007 opgeleverd. De eigenaar is de Griekse rederij Baltic Highway. De Corvus J was onderweg van Schotland naar Antwerpen.

Het Nederlandse deel van de Noordzee is een van de drukste zeeroutes ter wereld.