Nieuws

’Zijn wij de laatste generatie?’

V.l.n.r. Jonathan Granoff, oud-premier Jan Peter Balkenende, Nelleke Launspach en Johan Witteveen.
1 / 3

V.l.n.r. Jonathan Granoff, oud-premier Jan Peter Balkenende, Nelleke Launspach en Johan Witteveen.

De Telegraaf

V.l.n.r. Jonathan Granoff, oud-premier Jan Peter Balkenende, Nelleke Launspach en Johan Witteveen.
1 / 3

V.l.n.r. Jonathan Granoff, oud-premier Jan Peter Balkenende, Nelleke Launspach en Johan Witteveen.

De Telegraaf

Het eten vond gretig aftrek. Toen ze later hoorden dat er varkensnek en kabeljauwwang in waren verwerkt, moesten ze er hartelijk om lachen. „Het is lekker, zelfs als je niet van vis houdt.” De proeverij van Zeeuwse zilte zaligheden, waaronder ook de zilte frietjes van chef Hans Evertse, maakte deel uit van het kinderdebat over gezonde voeding dat in het kader van Middelburg 800 jaar stadsrechten werd gehouden.

De Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman opende de Kinderconferentie waarin hij met name ‘vrijwaring van gebrek’ aanhaalde. „Elk kind heeft het recht op goed en gezond eten en in Middelburg doen we daar extra ons best voor. In het nieuwe schooljaar zullen er smaaklessen gegeven worden”, lichtte Polman toe. De dag erna hielden volwassenen een internationale conferentie over Vrijheid van Ondernemen.

Wethouder Arjan Beekman opende de conferentie en burgemeester Harald Bergmann, net terug uit Straatsburg, sprak lovende slotwoorden. Daar tussenin ontvouwde zich een pakkend Engelstalig dagprogramma dat bestond uit lezingen en workshops. Voormalig premier Jan Peter Balkenende boeide met zijn betoog over ondernemen en de globale agenda. „Je kunt nooit succesvol zijn als je moet werken in een wereld die de moed verliest. We moeten met zijn allen werken aan een betere en veilige wereld”, zei hij. Spreker Jonathan Granoff knikte instemmend. Deze Amerikaan heeft verschillende functies. Zo is hij voorzitter van de Global Security Institute in de USA en senior adviseur van de Verenigde Naties voor het Permanente Secretariaat van de wereldtop van Nobelprijs-laureaten.

Granoff ging in op het ethische kompas van ondernemers van de 21e eeuw. Hij is een goede vriend van Zeeland-promotor Nelleke Launspach, die hem naar Middelburg haalde. „Zijn wij de laatste generatie?”, vroeg Granoff zich af, doelend op de dreiging van 1500 kernbommen die officieel in acht landen staan opgesteld alsmede op het bedreigde phytoplankton. „Dat kleine organisme is onze derde long en zorgt voor 50 procent voor onze zuurstof.” Granoff prees Nederland voor de organisatie van de Nucleaire Veiligheidstop van 2014. „Jullie zijn een klein, maar uiterst waardevol land waar het gaat om het bestrijden van kernwapens.”

Muisstil was het tijdens het tweegesprek van Jonathan Granoff en econoom dr. Johan Witteveen (95), voormalig minister van Financiën, oud-voorzitter van het IMF en onderscheiden met de Four Freedoms Award voor ‘vrijwaring van gebrek’. Zakenmensen, vertegenwoordigers van de overheid, het onderwijs en studenten van University College Roosevelt werden diep geraakt door de woorden van deze tengere, wijze man.

„Zoek de betekenis van je leven in de innerlijke dieptes ervan. Zet in op kwaliteit en niet op kwantiteit in het zakenleven. Doe zaken met liefde en op basis van harmonie en schoonheid. Dan opent jouw hart zich en die van je zakenpartner en kun je intunen op elkaar.” Er volgde een staande ovatie.