Nieuws/Binnenland

NIEUWS

Veel primeurs tijdens Sail Den Helder 2013

Door KiRae de Boer

Aan de lijst met deelnemende schepen aan Sail Den Helder 2013 zijn opnieuw een aantal bijzondere schepen toegevoegd. Sommige schepen deden nooit eerder Den Helder of zelfs Nederland aan.

Grote schepen

Zoals de Portugese ‘Santa Maria Manuela’, een gerestaureerde viermaster, langsscheeps getuigd, die in vervlogen tijden als vissersschip naar New Foundland voer. De Franse ‘Belem’ uit 1896 komt zelden naar Noord-Europa, maar bezoekt wel Sail Den Helder 2013. De Spaanse ‘Juan Sebastian de Elcano’ en de Franse replica ‘Etoile du Roy’ waren eveneens nooit eerder in Nederland. Naast bekende schepen zoals de Russische ‘Sedov’ en ‘Mir’, doen ook de Poolse ‘Iskra’ en ‘Dar Mlodziezy’ mee. De ‘Kaliakra’ uit Bulgarije heeft eveneens het voornemen te komen, als zusterschip van de ‘Iskra’.

Kleine schepen

Ook bij de kleinere schepen zijn bijzondere exemplaren. Zo is de Belgische ‘Rupel’ een replica van een Steenschuit, is de ‘Kamper Kogge’ een replica van een Koggeschip uit de Hanzetijd en is de ‘Egmonder Pinck’ een replica van een vissersschip dat vanaf het strand de zee op ging.

Met een groot aantal buitenlandse Marine-opleidingsschepen wordt nog gesproken.