Nieuws

Exotische reis nagebootst op pop-upstrand

Virtueel op zonvakantie

Door Paul Eldering

Je hoeft niet te gaan vliegen om je virtueel op een zonnig strand te wanen.

Je hoeft niet te gaan vliegen om je virtueel op een zonnig strand te wanen.

Anne de Vos

Zwolle - ’Nepvakanties’ voor mensen die niet willen of kunnen reizen, worden vanaf vandaag overal in Nederland georganiseerd. „Tijdens een dagje of weekeinde in een pop-upruimte in Nederland, zoals bijvoorbeeld een café of hotel, worden sensaties van een exotische reis nagebootst.”

Je hoeft niet te gaan vliegen om je virtueel op een zonnig strand te wanen.

Je hoeft niet te gaan vliegen om je virtueel op een zonnig strand te wanen.

Anne de Vos

Initiatiefnemers Eelko van Drongelen en Ruud Raaijmakers van Weflycheap.nl, die samenwerken met techneut VR House, presenteren hun vondst vol enthousiasme. „Dit is de nieuwste vorm van virtual reality, waarbij deelnemers met een speciale bril op zich wanen op het strand van bijvoorbeeld de Malediven, in een stad als New York of op wildsafari in Afrika. Alle zintuigen worden daarbij geprikkeld.”

Geur, smaak, geluid en gevoel worden volgens hen door deelnemers ervaren. „We creëren een omgeving in vakantiesfeer. De VR-bril doet de rest. Over een tijdje zijn dat lenzen. De virtuele vakantiewereld wordt gecombineerd met echte cocktails, massages, infraroodlampen, de geur van zonnebrand, een briesje en geluid van de zee.”

Deze denkbeeldige vakantie wordt kortstondig beleefd alsof het realiteit is, bleek gisteren tijdens de eerste praktijktest in een kroeg in Zwolle. „Vooral voor ouderen, hulpbehoevenden, chronisch zieken, armen en mensen met vliegangst kan dit volgens Van Drongelen een uitkomst zijn om toch een vliegvakantie aan den lijve mee te maken.

Een dagje tropenzon is volgens hem op deze manier te krijgen voor 49 euro. „Op onze website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. We gaan dan in hun buurt een bijeenkomst houden. Mogelijk worden dat er honderd per jaar. Het is een nieuwe manier van reisbemiddeling, waarbij de toeristische werkelijkheid op grote schaal wordt gemanipuleerd.”

Vorig jaar deden D-reizen en Thomas Cook al proeven met virtuele zonvakanties vanuit de luie stoel. „Ook voor het uitkiezen van een passende reis biedt deze techniek mogelijkheden. Voorafgaand aan de boeking kan men kijken hoe hotel en bestemming eruitzien”, zegt ANVR-topman Frank Oostdam.

Een ruimtereis voor toeristen en andere extreme vakanties zijn met VR, dat steeds verder wordt verfijnd, volgens Raaijmakers ook goed te simuleren. „De creativiteit heeft de vrije loop om Nederlanders quasi op vakantie te sturen.”