Nieuws/Binnenland

'Kunstroof lopend gepleegd'

Door Guus Liekamm

De daders van de spectaculaire kunstroof, ter waarde van 100 miljoen, uit de Rotterdamse Kunsthal waren hoogstwaarschijnlijk lopend of op de fiets. Mogelijk hebben de schilderijenrovers hun buit van zeven weggeroofde meesterwerken vervolgens enige tijd vlakbij verborgen gehouden.

De politie heeft uit getuigenverklaringen en veiliggestelde camerabeelden bij het museum en in het stadscentrum tot nu toe niet kunnen ontdekken dat de daders een vluchtauto gebruikten. De bandensporen die eerder werden aangetroffen, lijken na onderzoek niets te maken te hebben met de roof, zo bevestigt de politie.

"We houden zeker rekening met de mogelijkheid dat er helemaal geen auto is gebruikt", aldus een woordvoerster gisteren. Volgens oud-rechercheur Dick Gosewehr valt op eerder vrijgegeven opnamen van de twee daders ook op dat zij de schilderijen in grote tassen op hun rug naar buiten droegen. "Een van hen keerde zelfs terug om het laatste schilderij te halen en dat buiten in zo'n tas te stoppen", reconstrueert hij.

"Zulke grote rugzakken zijn onhandig in een auto, maar ideaal om de handen vrij te houden. De daders zijn op een fiets, brommer of motor maar waarschijnlijk zelfs lopend gevlucht. In een stad is te voet wegvluchten dé manier om camera's te omzeilen en snel te kunnen wegduiken."

Gestald

De zeven doeken kunnen dan in de directe omgeving zijn gestald. Als de kunstrovers de meesterwerken daar een dag of zelfs dagen later per auto hebben weggevoerd, vallen zij op camerabeelden niet meer op. Andere mogelijkheid is dat de buit nog steeds vlak bij de Kunsthal verborgen ligt. Bende Inmiddels heeft een tipgever de recherche ingeseind over een mogelijk daderspoor. Daarbij is een bende van Ierse rovers in het vizier. Internationale politiediensten brengen deze criminele organisatie in verband met een inbraakgolf in musea in heel Europa.

Tijdens de tientallen kraken hadden de daders het voorzien op ivoor en op hoorns van neushoorns. Vorig jaar werd ook in het Rotterdamse Natuurhistorisch Museum, pal naast de Kunsthal, een soortgelijke inbraak gepleegd.135 tips

Volgens historicus Arthur Brand, die geregeld in samenwerking met buitenlandse opsporingsdiensten gestolen kunst weet te traceren, houdt de bende zich echter ook op grote schaal bezig met kunstroven. De politie lijkt met het onderzoek vooralsnog geen vorderingen te boeken en deed afgelopen week opnieuw een getuigenoproep. Inmiddels zijn er 135 tips binnengekomen. Onduidelijk is of het waardevolle informatie is.