Nieuws/Nieuws

Risico

Door Wendy Roep

Omdat het zaterdag Wereld AIDSdag is, ben ik benieuwd hoe u in de vakantie omgaat met dit mondiale infectierisico. Mail mij!

Vakantieland Zuid-Afrika kent ruim 5,6 miljoen hiv-geinfecteerden, meest vrouwen. Een triest wereldrecord. In Thailand wonen meer dan een half miljoen mensen met hiv.

Door voorbeeldige openheid, doeltreffende campagnes en vooral door de beschikbaarheid van betaalbare medicijnen is situatie er nu onder controle, zo hoorde ik van het Aids Fonds.

Niettemin is de hiv-endemie in ons populairste Aziatische vakantieland zó ver voortgeschreden dat onbeschermde seks gelijk staat aan Russische roulette. In Rusland, de bakermat van dit levensgevaarlijke kansspel is de hiv-situatie bar en boos, net als in de Oekraine en de rest van het oude Oostblok, waar voor patienten adequaat behandelingskader ontbreekt.

In veel vakantielanden, met name in Afrika maar ook in Azie, gaat de prijs van levensreddende medicatie de koopkracht van patiënten ver te boven. Sta je daar als toerist bij stil?

Het ontbreek vooral aan internationale solidariteit: hongerrampen willen wij met kunst- en vooral vliegwerk nog wel helpen bestrijden, maar aids heeft kennelijk een andere gevoelswaarde.

In verscheidene landen, zoals Singapore en Jemen, zijn toeristen met hiv niet welkom. De VS stonden vóór Obama ook op deze lijst. Men zou denken dat hiv in het bronland in goede handen is. Forget it! Bijna tachtig procent van de 1,2 miljoen Amerikanen met hiv loopt onbehandeld rond in dit stijfchristelijke land met de grootste porno-industrie. Alleen al in het zuiden van de VS staan vele duizenden hiv-patienten op de wachtlijst voor behandeling, veelal achtergestelde kleurlingen.

Wie op reis gaat, moet dit beseffen. Jongelui met een uitbundig nachtleven kunnen niet zonder verse condooms op vakantie, zo simpel is dat. Geldt trouwens voor iedereen: koning, keizer, ex-premier van Italie, hoofd van de Wereldbank of CIA-generaal -  oppassen moeten we allemaal!

Mail mij uw tips om gezond te blijven, liefst vandaag nog, naar checkpoint@telegraaf.nl