Nieuws/Binnenland

'Iedereen als openbaar staatsbezit'

Wat U Raakt: Schaduwrijk

Door Margo Stols

De Nederlandse overheid is achterbaks, niet te vertrouwen. Dat zegt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Had u al zo’n vermoeden? Mail mij!

De almachtige Nederlandse overheid wordt in Europa met achterdocht bekeken. In een geruchtmakende zaak, aangespannen door De Telegraaf vanwege het afluisteren en gijzelen door de staat van onze verslaggevers, oordeelde het Europese Hof afgelopen week dat in Nederland ’veel te veel in het duister wordt geopereerd door de autoriteiten’.

Democratisch ogend Nederland staat er in Europa gekleurd op: de machtsstructuur is ondoorzichtig en deugt niet.

Nederland hangt van wantrouwen aan elkaar. Burgers vertrouwen hun overheid nauwelijks en de overheid haar burgers bij voorbaat al helemaal niet.

Het doel, machtsbehoud, heiligt de middelen. De staat houdt ons zodanig in de gaten dat de voormalige DDR, hiermee vergeleken, alsnog primitief oogt. Overal camera’s, hele woonbuurten worden geobserveerd, niemand weet door wie. De overheid beschikt over ieders vingerafdruk, via de paspoorten. Er wordt al over gesproken om ook ieders dna op te slaan. Elke Nederlander als openbaar staatsbezit!

Met de ov-chipkaart worden de bewegingen van iedereen voor jaren vastgelegd. De Tweede Kamer heeft een selecte Commissie Stiekem, bijna elk bureaupolitie kent een afdeling Klikken, hele legers ambtenaren doen niets anders. Als burgers internetten, surft de overheid mee! Onze kolonels Sponz en hun opsporingsambtenaren hebben rode oren van alle taps: Nederland is absoluut koploper in het afluisteren van telefoons. Bij één op elke duizend gesprekken zit er een staatsvink op de lijn, gemiddeld vijftig per gemeente. Het afluisteren en ronselen van journalisten voor spionage wordt ontkend, maar blijkt beleid. Het gevangenzetten van reporters, net als in Wit-Rusland, om ze te dwingen hun bronnen prijs te geven, behoort in ons land eveneens tot de gekoesterde mogelijkheden, ook al doet de regering nu onder Europese druk alsof Den Haag geïnteresseerd is in bronbescherming voor journalisten.

De staat houdt vol het spel volgens de regels te spelen. Maar in Nederland trekt de burger altijd aan het kortste eind, de politiek en de overheid aan het langste, de georganiseerde misdaad is de lachende derde.

Ondoorzichtige structuren, die geen ander doel dienen dan ieder moment greep te hebben op elk individu, zijn er mede oorzaak van dat in Nederland ’klokkenluiders’ het leven achteraf zodanig zuur wordt gemaakt dat eventuele navolgers het wel uit hun hoofd zullen laten om misstanden aan de kaak te stellen.

Hoe eerlijk zijn onze autoriteiten? Wel eens afgeluisterd? Wie is hier nog veilig voor de overheid?