Nieuws/Binnenland

Paasviering afgezwakt

Bob Friedlander

DEN HAAG - Paasvieringen op protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag worden afgezwakt om ouders van islamitische leerlingen tegemoet te komen. Als kinderen van het thuisfront niet mogen rondlopen met een christelijk kruis, worden soms de bovenkant van paasstokken afgebroken.

Bob Friedlander

In multiculturele wijken is het beter om de paasviering aan te passen aan de voornamelijk niet-christelijke leerlingen, zo klinkt het woensdag in het AD. Op de protestantse school O3 wordt bij de paaswandeling het bovenste deel van het kruis afgebroken als islamitische kinderen niet met een christelijk symbool willen rondlopen. Op ’t Palet in de Schilderswijk wordt tijdens het paasontbijt altijd een link gelegd met de koran.

Andere school

Voor sommige christelijke ouders is het nuanceren van de paasviering een reden om voor een andere school te kiezen. ,,Enerzijds moeten christelijke scholen ferm voor hun tradities staan, anderzijds moeten we respect hebben voor elkaar en ons begripvol opstellen'', zegt Ewald van Vliet, bestuursvoorzitter vande katholieke onderwijskoepel in Den Haag in de krant.

Eind vorig jaar bleek al dat scholen in Amsterdam hun kerstvieringen minder christelijk zouden hebben gemaakt onder druk van islamitische ouders. Zo veranderde het kerstdiner op een paar scholen in een eindejaarsdiner.