Nieuws/Buitenland

Irakees (25) en Duitser (28) aan terreurdaad gelinkt

Verdachte vast na aanslag Borussia

Door Redactie

DORTMUND - UPDATE 17.05 UUR - Duitse autoriteiten hebben twee islamitische verdachten van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund in beeld: een Irakees (25) en een Duitser (28). Een van hen is opgepakt, beide woningen zijn doorzocht. Dat zegt de openbaar aanklager in een persconferentie in Karlsruhe.

De Duitse justitie gaat ervan uit dat de aanslag een islamitische, terroristische achtergrond heeft. Daarom onderzoekt het landelijk parket in Karlsruhe de zaak.

Volgens de Duitse media woonde de 25-jarige Irakese verdachte in Wuppertal, de Duitser zou uit Fröndenberg (Kreis Unna) komen. Een van beiden zou dinsdagavond volgens de Duitse media bij de plaats van de aanslag in de buurt zijn geweest.

Op social media vragen mensen zich af waarom de spelersbus geen gepantserd glas had. De fabrikant van de spelersbus van Borussia Dortmund, MAN, heeft aangegeven dat dit juist uit veiligheidsoverwegingen is. Omdat een bus maar twee uitgangen heeft, is het van belang dat spelers de ramen van de bus in geval van nood kunnen inslaan om de bus te kunnen verlaten of om ruimte te maken voor hulpverleners.

Er werden explosieven gebruikt, die metaalonderdelen bevatten. Het bereik van de springstof die gebruikt werd, bedroeg meer dan honderd meter. Het explosief boorde zich in de rugleuning van de stoel van speler Marc Bartra, die met een lichte verwondingen in het ziekenhuis werd opgenomen. Hij moest meteen een operatie ondergaan aan een breuk in het spaakbeen en er moesten metaaldeeltjes uit zijn rechterpols verwijderd worden. De 26-jarige Spanjaard zal waarschijnlijk niet meer in dit voetbalseizoen in actie kunnen komen.

Ook raakte een politieman lichtgewond. „We hebben geluk gehad dat er geen ernstiger verwondingen waren.”

LEES OOK: Duitsland in shock

Op de plaats waar de bus is aangevallen, werden drie identieke documenten gevonden waarin de aanslag werd opgeëist. Daaruit zou de islamitische achtergrond duidelijk worden. De afzenders eisen dat de luchtaanvallen op Syrië gestaakt worden en dat de Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland, Ramstein Air Base, wordt gesloten. Op internet wordt de aanslag tevens opgeëist door iemand die schrijft dat de voetbalclub te weinig doet tegen nazi’s, racisten en rechts-populisten onder zijn supporters. Justitie twijfelt aan de echtheid van dit bericht.

De opgepakte verdachte is niet officieel in staat van beschuldiging gesteld, meldt de openbaar aanklager.

Klik HIER voor een overzicht van nieuws rond de aanslag in Dortmund.

De voormalige BVB-voetballer Torsten Frings snapt niet dat de waarom de club vanavond weer moet spelen. ,,Een absolute lompheid, dat die vanavond weer moeten spelen”, zegt de huidige trainer van de Bundesliga-concurrent SV Darmstadt 98 in gesprek met Bild-Zeitung. ,,Ik zou niet graag gespeeld hebben”, zegt hij. Bondskanselier Merkel heeft in een reactie gezegd dat ze hoopt dat het vanavond ,,een vredige en goede wedstrijd” tegen Monaco AS mag worden. Ze noemde de aanslag ,,een misselijkmakende daad”.

Onze verslaggever Olof van Joolen is aanwezig bij de wedstrijd tussen Borussia Dortmund tegen Monaco AS en twittert

Lees meer over

Door Redactie