Nieuws/Binnenland

Schippers over formatie: hele stevige onderhandelingen

Door Parlementaire Redactie

Edith Schippers

Edith Schippers

ANP

DEN HAAG - De formatie-gesprekken verlopen allesbehalve soepel. Informateur Edith Schippers maakte woensdag melding van ’heel stevige onderhandelingen’ tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. „Niet alles gaat even gemakkelijk, dat is evident.”

Edith Schippers

Edith Schippers

ANP

Volgens Schippers is ten onrechte het beeld dat partijen nog bezig zijn met te verkennen waar ze staan. Sommige onderwerpen zouden al heel ’diep’ besproken zijn. Op de agenda stond tot nu toe bijvoorbeeld veiligheid, inkomensbeleid, zorg en klimaat.

„We zijn op een aantal onderwerpen al stevig in onderhandeling”, zegt Schippers. De gesprekken liggen nu een paar dagen stil, vanwege de paasdagen én vanwege medische problemen van de moeder van Jesse Klaver. Hij moest woendag de onderhandelingstafel verlaten, nadat hij telefoon kreeg dat zijn moeder met spoed in het ziekenhuis is opgenomen. De situatie is zorgwekkend, meldde hij aan Schippers.

ZIE OOK: Formatie tijdelijk opgeschort omdat Jesse Klaver niet kan

’Beter om te wachten’

Gezien het stevige karakter van de onderhandelingen, is het volgens Schippers nu ’beter’ om te wachten tot Klaver weer aan tafel kan. Daarmee wordt impliciet al afscheid genomen van de ingevlogen vervanger Bram van Ojik, die woensdag optrad als vervanger van Klaver.

De nestor van de GroenLinks-fractie gleed woensdagmiddag uit door geheime onderhandelingsdocumenten leesbaar met zich mee naar de formatietafel te nemen. Daardoor kon een fotograaf van het ANP vastleggen dat de Russische president Poetin in het dreigingsbeeld voor Nederland staat dat Defensie voor de formatietafel heeft opgesteld, evenals jihadisten. Ook liet Van Ojik zich na het gesprek ontvallen dat de onderhandelende partijen vinden dat er extra geld naar defensie moet.

ZIE OOK: Van Ojik onthult formatiedocument

Gevoelige zaken op de agenda

Het onhandige optreden van de voormalig fractieleider van GroenLinks kwam juist op een dag dat er gevoelige zaken op de agenda stonden. Zo werden de vier partijen bijgepraat over de staat van ons veiligheidsapparaat door commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, directeur Rob Bertholee van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst en Onno Eichelsheim, de directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Ook de directeur Internationale Samenwerking, die gaat over ontwikkelingshulp, zat aan tafel.

„Het is natuurlijk echt vervelend als zoiets gebeurt”, zei Schippers toen ze gevraagd werd naar het optreden van de GroenLinks-onderhandelaar. Volgens de informateur is het vandaag ’niet gelukt’ om informatie van de onderhandelingstafel geheim te houden. „Dat is jammer.”

Nog geen knopen doorgehakt

Er is nog over geen enkel onderwerp een knoop doorgehakt, zegt Schippers. „Maar als er geen vertrouwen was, zou ik adviseren om vandaag te stoppen.”

Volgens haar bestaat het beeld dat de onderhandelaars verkennend bezig zijn. Maar op een aantal onderwerpen zijn de partijen „al een aantal stappen verder”, aldus Schippers.

Lees meer over