Nieuws/Vrij

Recept van de dag

Kokoskip

Door Felix Wilbrink

Tot voor kort zat ik met mijn rug naar de tuin te werken, in de woonkamer aan de grote tafel. Maar nu is mijn werkkamer klaar en kijk ik naar de tuin. En daar heb ik inmiddels 15 mezen, pimpel en kool door elkaar, twee roodborstjes, twee appelvinken, een puttertje en een bonte specht geteld die samen met drie merels en vier mussen om elf uur ’s-morgens even langkomen. Wat een schitterende bonte zwerm. En dan ook nog iets lekkers voor ons bedenken? Natuurlijk wel! Al die mooie kleuren... Indisch denk ik.

Verhit de olie in de braadpan. Maal sjalotten, knoflook, een Spaanse peper en een beetje laospoeder en bak het. Voeg de stukken kip toe en bak samen. Peper en zout, drupje citroensap. De stukken kip moeten net kleur hebben. Dan overgiet je het geheel met kokosmelk. Peper erbij. En laat sudderen tot de kip gaar en de melk mooi dik is geworden. Hou een beetje kippenbouillon bij de hand om te gebruiken als de kokosmelk te dik wordt. Hoe lang? 40 minuten moet genoeg zijn. Geen deksel op de pan anders klontert de kokosmelk. Rijst erbij, natuurlijk. En een glaasje Van Vollenhoven East Indies Pale Ale. Dronken onze voorouders ook.

Nodig voor twee personen:

• 2 kippenpoten

• 4 sjalotten

• 2 tenen knoflook

• 1 Spaanse peper, zonder zaad en zaadlijst

• 1 volle theel laospoeder

• zout en peper

• sap van een halve citroen

• 4 gekneusde peperkorrels

• 5 dl kokosmelk of genoeg

om de kip net mee onder te zetten