Nieuws

Uitslag onder vuur

Door Maarten van Aalderen

In Istanbul ging het boze nee-kamp de straat op.

In Istanbul ging het boze nee-kamp de straat op.

AFP

ISTANBUL - Het Turkse referendum over meer macht voor Erdogan ligt van alle kanten onder vuur. De oppositie spreekt van fraude, internationale waarnemers hebben het referendum als oneerlijk betiteld en de al diepe tweespalt in de Turkse samenleving is door de volksraadpleging eerder nog scherper geworden.

In Istanbul ging het boze nee-kamp de straat op.

In Istanbul ging het boze nee-kamp de straat op.

AFP

De missie van internationale waarnemers van de OVSE stelde gisteren dat het referendum in Turkije oneerlijk is verlopen. Allereerst hadden de politici die tegen het referendum waren veel minder zendtijd op de televisie gekregen. Ten tweede had de Turkse kiesraad de stembiljetten die niet officieel zijn afgestempeld nooit moeten accepteren, aldus de OVSE.

Ook de Turkse oppositie vecht daarom de uitslag aan. Volgens de officiële uitslag heeft de ja-stem voor grondwetswijzigingen, waardoor de president meer macht krijgt ten koste van het parlement, met circa 51% gewonnen, terwijl 49% tegen stemde.

De aanhang van Erdogan reageerde verheugd op de winst. Erdogan zelf sprak over een overwinning van heel Turkije, voor alle 80 miljoen inwoners, zowel de ’ja’ als de ’nee’ stemmers. Hij wees de kritiek van de OVSE af en noemde het referendum ,,de meeste democratische verkiezingen ooit”.

De oppositie is overtuigd van fraude. Er circuleren filmpjes op de sociale media waarin je ziet dat er met stembiljetten wordt geknoeid. „De enige manier om de continue discussies over de legitimiteit van het referendum te stoppen is door het te annuleren. Dit referendum moet ongedaan worden gemaakt”, aldus de vicevoorzitter van de seculiere oppositiepartij CHP Bülent Tezcan. Hij wil de uitslag aanvechten bij het Grondwettelijk Hof of anders bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens.

President Erdogan ging gisteren zoals gebruikelijk na iedere belangrijke overwinning naar de religieuze wijk Eyüp in de Europese kant van Istanbul, waar hij in de moskee Allah bedankte voor de overwinning. Erdogan begon zijn politieke carrière van 1994 tot 1998 als burgemeester van Istanbul, maar verloor in deze metropool het referendum, net als in Ankara.

Het verlies is opvallend. In Istanbul en Ankara wint de AK-partij van Erdogan al vele jaren de verkiezingen.

In de derde stad van Turkije, het seculiere Izmir, was de ruime overwinning van het nee-kamp voorspelbaar. Terwijl aan de westkust en zuidkust het ’nee’ won en ook de Koerden in het zuidoosten tegen stemden, stemden het binnenland en de noordkust vóór.