Nieuws

Erdogan wil nieuwOttomaans rijk

Door Leon de Winter

Recep Tayyip Erdogan is een islamitische fascist die met indrukwekkende vasthoudendheid de seculiere staat van Kemal Atatürk heeft gesloopt. Hij gelooft heilig in religie als fundament van de samenleving. In zijn jeugd was hij al vol overgave gelovig, en tijdens zijn adolescentie en studententijd werd hij als gelovige politiek actief. Dat liet hij ook zien met zijn toneelstuk ’Maskomya’, dat hij op zijn 21e met een aantal vrienden schreef en dat succesvol werd gespeeld met Erdogan zelf in de hoofdrol.

Betsy Udink, schrijfster van meeslepende studies over Turkije en het Midden-Oosten, opent haar schokkende boek ’Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan’ (2015) met een kaart van het Ottomaanse rijk in 1878. Dat strekte zich via Egypte uit tot en met het huidige Tunesië, omvatte via een strook langs de Rode Zee de heilige steden van de islam, reikte naar de Perzische Golf, had de Balkan in bezit. Het Verdrag van Lausanne legde in 1923, na de voor de Ottomanen fataal verlopen Eerste Wereldoorlog, de grenzen van het huidige Turkije vast.

In de kringen rond Erdogan is dat verdrag nog altijd een beschamend document. Vorig jaar werd het verdrag door Erdogan in een speech in Ankara bekritiseerd en er circuleren kaarten van Turkse nationalisten die een groter Turkije projecteren, met name dieper in Syrië, Irak en Armenië.

De titel ’Maskomya’, Erdogans toneelstuk, heeft een ver reikende betekenis. Udink schrijft: „’Mas’ zijn de eerste drie letters van het Turkse woord voor vrijmetselaars, ’kom’ staat voor communisten en ’yah’ zijn de eerste drie letters van het Turkse woord voor Jood: yahudi.”

Ofwel, dit zijn de drie aartsvijanden in Erdogans paranoïde belevingswereld.

Udink schrijft: „Als premier, en nu als president, steekt Tayyip Erdogan zijn antisemitisme niet onder stoelen of banken. Zijn Jodenhaat is voor iedereen duidelijk, ook al vermijdt hij het woord ’Jood’. Maar als hij beweert dat de ’rentelobby’ achter de demonstraties van enkele jaren geleden rond het Gezi Park in Istanbul zat, weet men in Turkije wie hij bedoelt.”

Een van de opmerkelijkste alinea’s in Udinks boek is de volgende: „Paranoia is de permanente gemoedstoestand van een behoorlijk deel van de inwoners van Turkije, niet alleen van islamisten, ook van nationalisten, van de Koerdische guerrillabeweging PKK, van ultralinks en van kemalisten – in Turkije is er geen ontsnappen aan. Iets is nooit wat het is. Er zijn altijd engerds die ergens – meestal in Washington en Tel Aviv, vaak ook in Londen – moslims en Turken trachten te manipuleren en erger nog: van de aardbodem te verdrijven. Over duistere bedreigingen van het vaderland leren Turkse kinderen al op de lagere school. Het natuurlijke gevolg van die waan is intolerantie, discriminatie van minderheden, censuur en despotisme.”

Erdogan zal nu, alleenheerser van een machtig land, ongehinderd zijn islamo-fascistische ambities nastreven. Hij wil de leider van de soennitische moslims worden, in navolging van de Ottomaanse leiders, en er bestaat geen grotere prijs in de ogen van de meeste moslims, en dus geen groter respect voor de man die dat veroorzaakt, dan het einde van de joodse staat Israël, die een continue en onaanvaardbaar succesvolle provocatie is van de erfenis van de profeet Mohammed. Steun aan Hamas zal tot grote geweldsexplosies leiden. Maar dit is nog maar het begin.

Erdogan kent de verleiding om dieper betrokken te raken bij de etnische en religieuze oorlogen in Syrië en Irak: hier is de hoofdprijs de mogelijke uitbreiding van Turkije met Aleppo en Mosul, ooit welvarende parels in het Ottomaanse oosten. Hoe Poetin op deze ontwikkelingen zal reageren, is onbekend. Poetin zit vast in het Syrische moeras met zijn alliantie met Assad en Khamenei; zal hij proberen zich daarvan via Erdogan, vers lid van het gilde van autocratische heersers, te bevrijden en hem los te weken uit de NAVO?

Moderne Turken hebben een laag geboortecijfer, vergelijkbaar met dat van Europeanen. Turkse Koerden hebben veel hogere geboortecijfers; daarmee veranderen ze de demografische samenstelling van Turkije. Erdogan zal de Koerden nog meer onderdrukken en zijn conservatieve achterban oproepen meer kinderen te baren, waarmee hij ernstige risico’s neemt met de stagnerende economie, die gebaseerd is op binnenlandse consumptie met geleend geld. 41 procent van de bevolking (28,5 procent in Nederland) is jonger dan 25. Waar zijn de banen voor al die jonge mensen?

Gezien zijn positie en zijn overtuigingen, zal Erdogan voortdurend het Westen, Europa, en Israël beledigen en uitdagen. Hij moet externe vijanden kweken om zijn radicale regiem te legitimeren. De problemen die hij veroorzaakt, zal hij aan de ’engerds’ wijten. Het is een klassiek scenario, door alle tirannen toegepast.

Deze explosieve tragedie was decennia lang in de maak. Erdogan heeft een simpel manipulatiespel met onze Brusselse leiders gespeeld, en zij hebben zich graag laten misleiden om confrontaties te ontlopen. Toetreding tot de EU interesseert Erdogan niet, in tegendeel, Europa is voor hem altijd een van de primaire vijanden geweest.

Wie kan Turkije redden? Dat zijn de moderne Turken. De verkiezingen van 2019, met de uitslag van het referendum als thema, zijn cruciaal voor de toekomst van een vrij en welvarend Turkije.