Nieuws/Buitenland

Turkse kiesraad buigt zich over klachten

EPA

ANKARA - De Turkse hoge kiesraad (YSK) bekijkt woensdag de klachten die zijn binnengekomen over het referendum van zondag. Ook het verzoek de uitslag van de volksraadpleging ongeldig te verklaren, komt dan volgens de Turkse zender NTV aan bod.

EPA

De instantie kreeg na de volksraadpleging een storm aan kritiek over zich heen, onder meer vanwege het besluit om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren. Dat was volgens Turkse juristen strijdig met de wet.

De oppositie zei zich niet neer te leggen bij de uitslag van het referendum. Oppositiepartij CHP diende dinsdag een verzoek in om de uitslag ongeldig te laten verklaren. De vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, verklaarde daarbij dat het aantal ,,verdwenen stemmen'' tijdens het referendum ,,ongekend'' is voor Turkse verkiezingen.

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP heeft woensdag ook een verzoek ingediend om de uitslag te laten schrappen. Vicevoorzitter Mithat Sancar stelde dat het referendum niet eerlijk is verlopen. Hij wees er onder meer op dat campagne moest worden gevoerd terwijl HDP-prominenten in de cel zaten en de noodtoestand van kracht was.

Sancar meende ook dat het goedkeuren van stembiljetten zonder officieel stempel frauduleuze toestanden in de hand gewerkt kan hebben. Het zou nu onmogelijk zijn om te controleren hoeveel ongeldige of valse stemmen zijn uitgebracht. ,,Dit referendum zal altijd omstreden blijven'', waarschuwde hij.

Lees meer over