Nieuws

AkzoNobel wil tijd winnen

Door Wouter van Bergen

Topman Ton Büchner en cfo Maelys Castella

Topman Ton Büchner en cfo Maelys Castella

Bloomberg

Londen / Amsterdam - AkzoNobel gaat zich opsplitsen in een hoogrenderend verf- en coatingsbedrijf en een chemiebedrijf. De miljarden euro’s die de verkoop van dat tweede onderdeel opleveren, gaan grotendeels als zoethoudertje naar de aandeelhouders. Dit in een poging om hen niet te laten kiezen voor het overnamebod van PPG.

Topman Ton Büchner en cfo Maelys Castella

Topman Ton Büchner en cfo Maelys Castella

Bloomberg

Dat is in twee zinnen het antwoord van AkzoNobel op de vijandige toenadering door het Amerikaanse PPG. AkzoNobel bestudeerde de afgelopen jaren al de mogelijke afsplitsing van de chemiedivisie, maar topman Büchner vond de timing pas goed nadat het pensioenprobleem in Groot Brittannië zou zijn opgelost. Dat gebeurde onlangs, toen AkzoNobel in 2016 een naar eigen zeggen serie laatste betalingen aan het pensioenfonds van het in 2008 overgenomen ICI deed. In totaal kostte het pensioendrama Akzo meer dan €2 miljard in amper tien jaar tijd.

Niet toevallig besluit PPG in maart van dit jaar, gesteund door een hoge beurskoers, geld dat goedkoop kan worden geleend en een sterke dollar, om Akzo ’te overvallen’. Büchner schakelt snel, wijst het bod af, en kondigt binnen een week de lang gewenste splitsing aan. De toelichting op die plannen volgde woensdag.

De keuze voor meer focus moet dus meer rendement opleveren. Dat hadden aandeelhouders graag eerder gezien. AkzoNobel meent dat de timing nu pas goed is.

Analisten reageerden gisteren overwegend positief, en verhoogden de waarderingen voor het aandeel AkzoNobel, dat ook nog eens de wind in de rug kreeg door uitstekende eerste kwartaalcijfers te laten zien. Akzo wist in de eerste drie maanden de prijsstijgingen van grondstoffen vrijwel geheel door te berekenen, en daarbij toch de volumes op peil te houden. In het verleden worstelde het bedrijf daar wel eens mee. Nu steeg de omzet met 7% (naar €3,6 miljard) en het bedrijfsresultaat met 13% (naar €376 miljoen). Het zijn groeicijfers die aandeelhouders de afgelopen jaren hadden willen zien.

Het regulier dividend gaat omhoog met 50%, in praktijk dit jaar met €600 miljoen, plus eenmalig superdividend van €1 miljard. Dat laatste is €4 per aandeel. Uiteindelijk wil het bedrijf het leeuwendeel van de verkoop van Specialty Chemicals uitkeren aan aandeelhouders. Analisten waarderen dit onderdeel op €8 tot €12 miljard.

AkzoNobel wil zijn chemiedivisie, onder meer bekend van Jozo Zout, in de komende 12 maanden afsplitsen. Het start daarvoor een proces waarbij dit onderdeel, Specialty Chemicals, naar de beurs gebracht wordt, maar in geval van een aantrekkelijk bod van private equity of concurrerende chemiebedrijven, ook onderhands verkocht kan worden. De afgelopen weken meldden zich via het informele circuit al geïnteresseerde kopers, met name private equity.

Extra kostenbesparingen van in totaal €200 miljoen en meer focus moeten ambitieuze, fors hogere marges opleveren. Bij de verven en coatings mikt Akzo op een marges van 15%, en een rendement op investeringen van 25%. Bij Specialty Chemicals - de chemiedivisie - moet de marge naar 16% en het rendement naar 20%.

Vraag is of het genoeg is om PPG af te schudden. Voor beleggers betekent het bod van PPG zekerheid, benadrukte de belager uit Pittsburgh nog eens. PPG moet 1 juni een biedingsbericht bij de AFM inleveren als het zijn jacht op AkzoNobel voort wil zetten. Analisten waren gisteren redelijk eensluidend in hun oordeel dat dit dan wel tegen een hoger bod zou moeten dan het huidige €90 per aandeel.

PPG zelf was er als de kippen bij om het plan van AkzoNobel als risicovol, onzeker en slecht voor het personeel te bestempelen. AkzoNobel verwijt dat juist PPG.

De Vereniging van Effectenbezitters was ongekend hard. Voorman Paul Koster vreest dat de nieuwe rendementsdoelen die AkzoNobel zichzelf stelt te hoog gegrepen zullen zijn. Wat als het tegenvalt, wat doet de markt dan?” Hij vindt het voorschot van €1 miljard dat AkzoNobel uitkeert ’prematuur’ en signaleert dat Akzo door ook de meerderheid van de miljarden die het voor Specialty Chemicals vangt aan aandeelhouders te geven, de mogelijkheid verliest om zelf een grote overname te doen.