Nieuws/Binnenland

Oculus moet ZeniMax half miljard betalen

DALLAS - Oculus moet gamestudio ZeniMax 500 miljoen dollar, omgerekend zo’n 464 miljoen euro, schadevergoeding betalen. Een jury in Dallas heeft dat woensdag besloten, meldt persbureau Bloomberg. De jury acht de maker van de Oculus Rift schuldig aan het stelen van de techniek daarvoor van ZeniMax.

De 'chief technology officer' van Oculus, John Carmack, leidde eerder een gamestudio die door ZeniMax werd overgenomen. Bij zijn overstap naar Oculus in 2013 heeft Carmack mails met computercodes van ZeniMax die te maken hebben met virtual reality meegenomen, zo erkende hij in zijn getuigenis.

De advocaat van ZeniMax hield de jury voor dat Oculus het ruwe prototype voor de Rift met behulp van innovaties die Carmack bij ZeniMax had uitgedokterd flink verbeterde.

De advocaat van Facebook, dat Oculus in 2014 voor 2 miljard dollar aankocht, bracht daartegenin dat ZeniMax begin 2013 al het werk op het gebied van virtual reality staakte en Oculus nergens van beschuldigde, totdat Facebook in maart 2014 de overname bekendmaakte. De claim van ZeniMax zou voortkomen uit schaamte, jaloezie en woede.