Nieuws/Binnenland

Asscher: PvdA niet in regering

Door Lise Witteman

ANP

UTRECHT - PvdA-leider Asscher ziet het niet gebeuren dat de PvdA alsnog gaat meeregeren in een kabinet.

ANP

Dat zei hij bij de PvdA-ledenraad zaterdag in Utrecht. “We moeten de uitslag echt accepteren”, sprak hij over het dramatische zetelverlies. “De winnaars moeten gaan besturen, wij niet.”

Momenteel ligt het voor de hand dat VVD, CDA en D66 een coalitie vormen met GroenLinks of de ChristenUnie. Qua zetelaantal zou echter ook de PvdA als vierde partij kunnen aansluiten. Vanuit de VVD klinkt dat dat ook een ‘optie’ is, omdat er de afgelopen vier jaar goed met elkaar is samengewerkt. 

Maar gevraagd naar het scenario dat de ‘winnaars’ er niet samen uitkomen, reageert Asscher dat hij het nu niet aan zijn partij vindt om in een coalitie te gaan zitten. “We kunnen altijd het gesprek voeren. Maar ik zie niet waarom het die partijen niet zou lukken.”

De leden van de partij spraken zaterdag hun vertrouwen in Asscher uit. Van de achterban stemde ruim 87 procent voor het aanblijven van Asscher. De vicepremier is pas vier maanden PvdA-leider.

Voorzitter Hans Spekman wachtte een tegen hem ingediende motie van wantrouwen niet af en trok vrijdagavond zijn conclusies uit de verkiezingsuitslag.

Lees meer over